Lupiči odhaleni po třech letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Lupiči odhaleni po třech letech

Případ inspiroval jeden díl seriálu Malý pitaval z velkého města.
Případ inspiroval jeden díl seriálu Malý pitaval z velkého města. (Foto: Ilustrační foto, ara)

Částku 40 tisíc tehdejších československých korun ukradli v roce 1967 neznámí pachatelé ve sběrně podniku Sazka a Sportka v sedmém obvodu hlavního města Prahy. Byla to tenkrát »velká rána«, vždyť měsíční platy se v průměru pohybovaly kolem 1700 Kč.

Chmatáci, kteří se v noci vloupali do »nedobytné« pokladny a pak zmizeli i s penězi v ulicích, pevně věřili, že na ně bývalá Veřejná bezpečnost nikdy nepřijde a oni si budou moci užívat své kořisti, dokud neutratí poslední haléř... Omyl! Dvojice dlouhoprsťáků, která vloupačku uskutečnila, se v létě 1970 nestačila divit, když si pro ni přišli detektivové pražské kriminálky. A hned s ocelovými náramky!

Jak 16. července zmíněného roku informoval deník Rudé právo, po třech letech spadla klec a pobertové, kteří předtím už pětkrát seděli na lavici obžalovaných u soudu a pak v lapáku, se zase ocitli ve vyšetřovací vazbě. Vyšetřovatelé se dali do práce – a ejhle! Zjistili, že ničemové se dopustili celkem jedenácti trestných skutků, a navíc se připravovali i na další vloupačky. „Ke své nekalé činnosti měli k dispozici mimo jiné i zbraně uloupené v prodejně Lověna v Praze 1 na Národní třídě. Jejich vyšetřování pokračuje,“ uvedl deník. Případ volně zpracoval i Jaroslav Dietl v příběhu Benjamínci v seriálu Malý pitaval z velkého města.

 

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.