Vraždil na šéfovo přání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vraždil na šéfovo přání

Milenka se maďarskému diplomatovi asi omrzela.
Milenka se maďarskému diplomatovi asi omrzela. (Ilustrační foto ara)

Dvacet let těžkého kriminálu vyfasoval u pražského soudu 3. března 1937 maďarský občan Béla Szabó (27), uznaný vinný ze spáchání »vraždy prosté«. Té se dopustil 6. září předchozího roku v pražském bytě maďarského vojenského přidělence v ČSR Istvána Ujszászyho.

Obětí byla Margit Westerhasyová (†37), oficiálně hospodyně, reálně milenka Ujszászyho, takto podplukovníka generálního štábu maďarské armády. Kauzu řešili detektivové vedení vládním radou Josefem Vaňáskem, který nemohl tušit, že se jednou stane předobrazem populárního pana rady Vacátka.

Szabó byl řidičem vojenského přidělence a Westerhasyovou zastřelil dvěma ranami z revolveru. Sám byl při incidentu lehce zraněn. Tvrdil, že hospodyni usmrtil na podplukovníkův výslovný pokyn. Ten byl v té době služebně na Slovensku a rychle zmizel do Maďarska. Jako diplomat nemohl být trestně stíhán. Podle obhajoby Szabóa ovšem měl i on čelit obžalobě. Zatímco řidič nastoupil výkon trestu, Ujszászy se vrátil do ČSR a dál působil jako vojenský atašé na velvyslanectví. V reálu byl ovšem vysoce postaveným špionem a řídil rozsáhlou síť agentů pracujících pro horthyovské Maďarsko. Ale to už je jiný příběh...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.