V masně uloupil stokorunu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

V masně uloupil stokorunu

Kvůli stokoruně nechtěla pokladní zemřít.
Kvůli stokoruně nechtěla pokladní zemřít. (Ilustrační foto ara.)

„Mířím na vás pistolí, dejte mi rychle sto korun!“ vyštěkl počátkem roku 1967 neurvalý zákazník na vedoucí prodejny masa v Ostravě-Přívoze. Ruku měl v kapse, která byla varovně vyboulená. Lupič v kapse opravdu mohl mít střelnou zbraň… Působilo to věrohodně.

Paní vedoucí tehdy zachvátil docela obyčejný lidský pocit strachu. Nebylo divu. Přece jen – umřít kvůli stokoruně, třebaže tehdy měla podstatně vyšší hodnotu než dnes, se jí rozhodně nechtělo. Proto sáhla do kasy a zelenou bankovku s vyobrazením Hradčan, hutníka a rolnice zlotřilci raději po dobrém vydala. Když zmizel v ostravských ulicích, zavolala na tísňovou linku tehdejší Veřejné bezpečnosti a službě podrobně popsala, co právě prožila. A ostravští detektivové se zase jednou vyznamenali. Za pár dnů už seděl pachatel loupeže, jistý Jan S. (35) z obce Sirákov u Žďáru nad Sázavou, za mřížemi cely předběžného zadržení. Ničemník, jak se ukázalo, si poseděl už šestkrát v base. Naposledy v minulém roce. Sedmý trest mu vyměřil senát Okresního soudu v Ostravě počátkem května 1967. Tentokrát poslal Jana S. do lapáku na tři roky. Jak se dalo čekat – nepodmíněně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.