Ztracenou holčičku zachránili Němci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Ztracenou holčičku zachránili Němci

Děvčátko se ztratilo v zimě.
Děvčátko se ztratilo v zimě. (Ilustrační foto ara)

Neuvěřitelných čtyřicet kilometrů ušla během dvou dnů ztracená školačka z Náchodska. V prosinci 1908 si spletla cestu do školy a skončila v Německu...

Děvčátko si spletlo cestu do školy a ztratilo se. Teprve šestiletá holčička ze Starého Města nad Metují, které je nyní součástí Náchoda, si neuměla nijak poradit, a tak šla stále dál. V horách překročila hranici a došla do míst, která tehdy patřila k Německu, nyní jsou součástí Polska. Když se setmělo, schovala se do přístěnku na uhlí na železniční stanici. To jí zřejmě zachránilo život, jinak by umrzla. Časně ráno, ještě za tmy, vyrazila zase dál. Neuvědomovala si ale, že se od domova vzdaluje. Ušpiněné holčičky si na silnici v mrazivém lese všiml nejprve lesník, který na ni německy volal. Dívka se ho ale bála a utekla. Čtyřicet kilometrů od domova, v obci Altheide, nyní Polanica Zdrój, dívku zadržely dvě ženy. Když zjistily, že se s ní nedomluví, daly jí alespoň najíst a odvedly ji k místnímu učiteli a ten podle slabikáře v ranečku poznal, že jde o Češku, a kontaktoval úřady. „Ze všeho je viděti, kterak i mezi Němci jsou lidé dobrého srdce,“ uzavřel smířlivě příběh v listu Světozor dobový novinář.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.