Syna chtěl upálit na hranici | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Syna chtěl upálit na hranici

Tyran žil se svým synem v Ostravě.
Tyran žil se svým synem v Ostravě. (Ilustrační foto ara)

Těžko uvěřitelná zpráva, zveřejněná v tisku, rozčeřila 21. června 1967 veřejné mínění v bývalém Československu. „Na hranici z papíru upaloval svého vlastního syna (10) F. D. (33) z Ostravy.“ Čtenáři nemohli uvěřit svým očím...

Co se tehdy ve městě na pomezí Slezska a Moravy, kdysi nazývaném »ocelové srdce republiky «, vlastně událo? Z dostupných pramenů víme, že F. D. se ke svému potomkovi choval surově a bezcitně. O matce se úřady vůbec nezmiňovaly. Jak oznámila tehdejší městská správa Veřejné bezpečnosti, osudného dne krkavčí otec nejprve synka zmlátil. To mu ale nestačilo! Sám pak kolem dítěte začal z papíru stavět hranici, kterou zapálil. „Chlapec utrpěl vážnější popáleniny a léčí se v ostravské nemocnici. Proti surovci bylo zavedeno trestní stíhání,“ referoval zmíněného dne list Rudé právo. Na Ostravsku žili odedávna tvrdí chlapi, havíři a oceláři, zvyklí na ledacos. Ovšem to, co se dočetli v novinách, otřáslo i s nimi. Tyran F. D. skončil před soudem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.