Nikdy nenalezený utopenec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Nikdy nenalezený utopenec

Pod mladíkem se prolomil led.
Pod mladíkem se prolomil led. (Ilustrační foto ara)

Utopil se, nebo neutopil? Tak se ptal deník České slovo ve svém vydání z 21. února 1924 a na mysli měl dělníka H., který nedávno přijel do Plzně po svém návratu z Ameriky. Týden předtím ho místní obyvatelé usilovně hledali v řece Mži u Skvrňan. Ovšem marně…

„Vyprávělo se s určitostí, že nešťastník šel s vědrem do řeky pro vodu a našel při tom smrt. Vědro mu vyklouzlo z ruky a proud je odnášel pryč. H. běžel po břehu až k místu, kde hladinu řeky pokrývala ledová tříšť. Vstoupil na led a čekal, až vědro k němu připluje. Kra se pod ním prolomila a on zmizel pod ledem. Pro toho, kdo jej nalezne, vypsali příbuzní odměnu 1500 Kč,“ referoval list. To byly zajímavé peníze, vždyť úředník si vydělal 1300 Kč, horník měl 1000 Kč, zaměstnanci v průmyslu 600 až 700 Kč měsíčně. „První den bylo mnoho lidí ochotných k této neradostné práci. Ale nešťastníka nenalezli dodnes. Nyní kolují po Plzni rozmanité pověsti, z nichž jedna je romantičtější druhé. Tak se také usuzuje, ba i tvrdí, že H. se vůbec neutopil, nýbrž prostě odešel z domova neznámo kam,“ uzavřel deník. Zda se navrátilec z Ameriky nakonec našel, či zda se sám přihlásil, není známo. Skvrňany, kde k události došlo, jsou právě od roku 1924 součástí krajského města Plzně.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.