Vraždil démon alkoholu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vraždil démon alkoholu

V tragédii sehrála svou roli náklonnost obchodníka ke kořalce.
V tragédii sehrála svou roli náklonnost obchodníka ke kořalce.  (Ilustrační foto ara.)

„V neděli 17. února kolem osmé hodiny večerní vzrušeno bylo obyvatelstvo města Česká Skalice neuvěřitelnou zprávou, že místní obchodník lihovými nápoji Josef Š. zastřelil svoji nešťastnou choť, paní milou a ušlechtilou,“ referoval 20. února 1924 deník České slovo.

O oběti vražedného činu bylo podle listu ve městě a okolí bohužel delší čas známo, že „prožívala pravé peklo v domácnosti svého muže“. Movitý a prosperující majitel obchodu lihovými nápoji totiž právě kořalku, rum, víno a další sortiment svého krámku často popíjel, a to ve velkém. Česká Skalice ho tedy znala jako kořalečníka a ochlastu. České slovo dále líčilo pohnutky, které Josefa Š. vedly k vražednému útoku na vlastní paní: „Příčinou této hrozné tragedie jest démon alkoholismu, jemuž obchodník Š. propadl a jenž vtiskl mu do rukou vražednou zbraň proti ženě.“ Ačkoli sousedé, přátelé a známí měli paní Š. rádi, její vlastní muž na ni už delší čas nevražil. Byl to velký paradox. „Nenáviděl ji, ačkoli právě ona svým značným věnem položila základ k jeho poměrné zámožnosti,“ referovalo totiž České slovo. Vražedník byl zatčen a policie proti němu zavedla přísné vyšetřování jeho skutku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.