Pět lidí se udusilo v hliníkárně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pět lidí se udusilo v hliníkárně

K neštěstí došlo v hliníkárně v Žiaru nad Hronom.
K neštěstí došlo v hliníkárně v Žiaru nad Hronom. (Ilustrační foto ara.)

Pět lidí zemřelo v červnu 1966 při výkonu práce v bývalém národním podniku Slovenského národního povstání v Žiaru nad Hronom na středním Slovensku. Otrávili se koncentrovanými plyny. Život jejich dvěma přiotráveným kolegům zachránili lékaři.

Jak 28. června zmíněného roku informoval deník Rudé právo, o život přišli Ján S. (†42) z Horní Ždani, Emil H. (†46) z Prachot, Viliam L. (†27) a Eduard M. (†32), oba ze Žiaru nad Hronom, a Štefan M. (†46) ze Slaské. K pětinásobné tragédii došlo na pracovišti zvaném kyslíkárna. „Podle výsledků předběžného šetření vnikly do mísičky výtlačným čerpadlem vedoucím k zařízení na čištění plynů kysličník uhelnatý a dusík. Zemřelí v kritickou dobu kontrolovali otvorem mísičky stav hladiny splašků a nadýchali se plynů,“ popsal příčiny tragédie denní tisk. Případem se zabývala kriminální služba bývalé Veřejné bezpečnosti ve Žiaru nad Hronom. Ovšem zda k osudné nehodě došlo zaviněním některého pracovníka podniku, nebo nešťastnou náhodou, není dnes už známo. Podnik, kde k neštěstí došlo, byl závodem na výrobu hliníku, vybudovaným roce 1951. Dnes je celá hliníkárna rozdělena mezi více privátních majitelů.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.