V podkarpatské vsi tekla krev | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

V podkarpatské vsi tekla krev

Podkarpatská odkarpatská Rus se vyznačovala krásnou přírodou,  ale také poněkud horkokrevnými obyvateli.
Podkarpatská odkarpatská Rus se vyznačovala krásnou přírodou, ale také poněkud horkokrevnými obyvateli. (Ilustrační foto ara)

Svatební veselí v obci Boroňava poblíž Chustu na Podkarpatské Rusi, která byla součástí bývalého Československa, zkazila a ukončila v únoru 1933 surová vražda. Ivan Dakun napadl Mikuláše Katrince sekerou. Zasadil mu dvě rány ostřím do hlavy

Nešťastníka vesničané převezli do nemocnice v Sevljuši. Tam ovšem, přes veškerou dostupnou péči lékařů, Mikuláš Katrinec po chvíli zemřel. O tragédii informoval deník Polední list 10. února zmíněného roku. Případ začali neprodleně vyšetřovat českoslovenští četníci z Chustu. Těm Ivan Dakun zatvrzele líčil, že šlo o mstu, protože napadený Mikuláš Katrinec prý kdysi »potloukl jeho blízkého přítele«. Den po zkažené veselce se v Boroňavě odehrál další surový útok.

V dopoledním čase tam na návsi zaútočil bratr zemřelého Mikuláše Katrince sekerou na jistého Ivana Deáka. A to proto, že právě Deák měl údajně navést svého jmenovce Dakuna k včerejší vraždě. Napadený Ivan Deák skončil také v sevljušském špitále. Tam v době zveřejnění zprávy v Poledním listu zápasil se smrtí. „Oba pachatelé, Dakun i mladší Katrinec, byli zatčeni a dopraveni do vazby krajského soudu v Chustu,“ uzavřel deník. Svatby v nejvýchodnějším byly podle prvorepublikového tisku.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.