Sklad výbušnin vykradli puberťáci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Sklad výbušnin vykradli puberťáci

Děti chtěly výbušniny použít při oslavách konce roku.
Děti chtěly výbušniny použít při oslavách konce roku. (Ilustrační foto ara)

Šok zažili v listopadu 1988 pracovníci podniku Východoslovenské kamenolomy a štěrkopísky Spišská Nová Ves, když vstoupili do skladu výbušnin v Brekově, okres Humenné. Sklad totiž v noci navštívili nezvaní hosté, vypáčili dveře a vnikli dovnitř.

Pak si odnesli velmi nebezpečný lup. Jak informoval list Rudé právo, případ hned převzala východoslovenská kriminálka bývalé Veřejné bezpečnosti jako kauzu prioritní důležitosti. A bylo proč! S opovážlivými dlouhoprsťáky totiž ze skladu zmizelo přes pět kilogramů výbušniny, více než sto rozbušek a téměř dvě stě metrů bleskovice. Jde o tenkou trubičku z plastu, tkaniny či kombinace plastu a tkaniny, naplněnou trhavinou. Bleskovice se používají k propojování náloží. Hrozilo vážné nebezpečí, že trhaviny, rozbušky a bleskovice mohou být použity k teroristickým útokům. Vyšetřování přineslo překvapující zjištění. Vloupačku totiž měla na svědomí pětice místních školáků a výbušniny si uschovali ve skrýši, aby je použili při silvestrovské oslavě. To mohlo skončit tragédií! Protože pachatelé nebyli vzhledem ke svému věku trestně odpovědní, VB případ odložila. Jak si to s »ohněstrůjci« vyřídili jejich rodiče, o tom list nenapsal nic.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.