Vrah holčičky dostal provaz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vrah holčičky dostal provaz

Bezcitný vrah zneužil  a zamordoval malou holčičku, skončil na šibenici.
Bezcitný vrah zneužil a zamordoval malou holčičku, skončil na šibenici.  (Ilustrační foto ara)

Občané Břeclavi, Lednice i celého Podluží byli v roce 1966 zhnuseni, pobouřeni a zle rozhněváni snad nejodpornějším činem, jehož je člověk schopen. Mladík Alois P. (20) z Lednice nejprve znásilnil a pak surově zamordoval bezbrannou holčičku (†4).

Dnešní zákon nedovoluje uložení trestu smrti. Břeclavský okresní soud ale v časech reálného socialismu dlouho neváhal a poslal Aloise P. na šibenici. Mladý vrah se proti absolutnímu trestu odvolal ke krajskému soudu v Brně. Neuspěl, odvolací soud svým usnesením břeclavský rozsudek plně potvrdil. Poslední instancí, jež skýtala zločinci ještě naději na zachování života, byl Nejvyšší soud ČSSR. Ale ani tam neuspěl, a tak 5. listopadu 1966 přinesl deník Rudé právo tuto zprávu: „Včera byl nad Aloisem P. z Lednice trest smrti vykonán.“ Převážná část obyvatel jižní Moravy s tímto verdiktem souhlasila. Podle dnes platných zákonů posuzují vinu a ukládají trest v případech vražedných skutků už ne okresní, ale krajské soudy. Odvolání projednává Vrchní soud v Praze, či v Olomouci.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.