Lupič ukradl zbrojní arzenál | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Lupič ukradl zbrojní arzenál

Lupič asi plánoval větší akci, dopadl ho ale četník.
Lupič asi plánoval větší akci, dopadl ho ale četník. (Ilustrační foto ara)

Městský strážník přistihl v noci na 5. února 1925 na půdě domkaře K. v Sadské slušně oděného mladíka, který spal ve slámě. Když strážník odtáhl otep, jíž byl mladík přikryt, viděl, že tento má u ruky připravený browning.

Tak začal deník České slovo 6. února popisovat noční drama. Dále doslova psal: „Odzbrojil ho, mladík však sáhl opětně do slámy a vytáhl odtud jiný revolver. Když byl přemožen, nalezen byl ve slámě ještě třetí nabitý browning. Pak byl mladík zatčen a nalezen u něho ukládací lístek pražské nádražní šatny.“ Vrchní četnický strážmistr ze Sadské tedy odjel do Prahy a v šatně vyzvedl zavazadlo.

„Bylo v něm 2000 kusů kravat, dále kožich a několik značek z jiných kožichů, které asi taktéž byly ukradeny. Mladík udává, že se jmenuje Bohumil Viktora, jméno toto však asi jest nesprávné a dle všeho jest zatčený nebezpečným lupičem,“ referoval list. Četníci brzy zjistili, že do rukou jim padl Arnošt G. (23) z Michálkovic ve Slezsku. V Plzni ukradl z obchodu 50 kusů browningů; 45 jich ukryl v poli u Plzně, odkud mu je ale kdosi šlohl. Dále G. kradl i v Chebu. „Lupič jest ve vazbě okresního soudu v Poděbradech,“ zakončilo České slovo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.