Lupiči lapeni do tří hodin | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Lupiči lapeni do tří hodin

Lupiči se sice maskovali, ale spravedlnosti neunikli.
Lupiči se sice maskovali, ale spravedlnosti neunikli. (Ilustrační foto ara)

Necelé tři hodiny trvalo kriminální službě bývalé Veřejné bezpečnosti z Jablonce nad Nisou, než v pátek 29. července 1966 její detektivové vypátrali a pozatýkali pachatele loupežného přepadení pošty v Horním Tanvaldu.

Dva gangsteři vpadli na poštu po půl čtvrté odpoledne, maskovaní dámskými punčochami s vystřiženými otvory pro oči. To v době, kdy v úřadovně byla jen sama úřednice. Zatímco jeden ohrožoval zděšenou ženu pistolí, druhý skočil za přepážku a šlohl všechny peníze, které našel. Celkem 20 tisíc korun! Pro představu o spáchané škodě – průměrná měsíční mzda tehdy činila 1453 Kčs. Kriminálka ale zabodovala. V lese za Horním Tanvaldem dopadla oba ničemy – Jana M. (18) a Františka I. (18).

Právě se převlékali do jiného oblečení. V té chvíli muži zákona zjistili, že pistole, jíž jeden bandita mířil na pošťačku, byla tzv. poplašná. Zatčen pro spolupachatelství byl také Zdeněk N. (32), už soudně trestaný. Ten desperáty instruoval, jak mají přepadení provést. O lup se trojka chtěla rozdělit, až neúspěšně skončí pátrání a utichne rozruch, který loupež vyvolala. K dělení kořisti už nedošlo. Všichni zlotřilci skončili před soudem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.