Basa chmatáka nenapravila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Basa chmatáka nenapravila

Lupič chtěl vybrat hotel v jihočeské Bechyni.
Lupič chtěl vybrat hotel v jihočeské Bechyni. (Ilustrační foto ara)

Celkem dva roky a tři měsíce si v kriminálu odseděl jistý Zdeněk L. (19) z jihočeské Bechyně. Soud ho tam poslal za loupežné přepadení. Dne 15. října 1966 se před ním otevřel vězeňský katr a mladík se mohl vrátit do rodného městečka nad řekou Lužnicí.

Lapáku se v časech »reálného socialismu« u nás říkalo nápravně-výchovné zařízení. Pokud by si ovšem někdo myslel, že se tam během pobytu za mřížemi Zdeněk L. napravil, sakramentsky by se zmýlil. Dne 22. listopadu téhož roku, jen pět týdnů po jeho propuštění z basy, totiž přinesl deník Rudé právo zprávu o dalším prohřešku Jihočecha proti zákonu. Zdeněk se totiž rozhodl vykrást v noci bechyňský hotel Lužnice.

A tak si počkal, až z restaurace odejdou poslední hosté a personál, a pak se dal »do díla«. Zpočátku vše běželo hladce, dovnitř se Zdeněk dostal nečekaně snadno. Do tašky nanosil zásobu cigaret a lahví s lihovinami. Pak už zbývala poslední fáze – zmizet s lupem ve tmě. Ale tahle fáze už se nevydařila. Před hotelem totiž nečekaně zastavil vůz bývalé Veřejné bezpečnosti a to už dlouhoprstý mladík tušil, že se brzy zase vrátí do nápravně-výchovného zařízení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.