Podvodník se udal sám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Podvodník se udal sám

Filuta sliboval ženám svatbu.
Filuta sliboval ženám svatbu. (Ilustrační foto ara)

Detektivové v bezpečnostním oddělení pražské policie se 16. ledna 1923 nestačili divit. Tehdy se ve dveřích jejich služebny objevil vrávorající muž a hned na prahu hlásil: „Jdu se udat. Jsem Bohumil P. a živím se podváděním ženských.“

Podle deníku Československá republika z následujícího dne přišel návštěvník do bezpečnostního oddělení poněkud opilý. Prokázal se jako Bohumil P. (37), povoláním obuvnický modelář, toho času bez ubytování, a oznámil, že se už od roku 1919 živí jako sňatkový podvodník. Dopodrobna začal líčit vdavekchtivé dámy, kterým nabídl manželství a které ho slušně ubytovaly, živily i šatily. Když ho dotyčná přestala bavit, zmizel a »nabalil si« jinou.

Ten koloběh trval skoro celé čtyři roky. Pak ovšem některé podvedené dámy jeho »fígl« prokoukly a nechaly ho hledat. A tak přišel sám na policii... „Aby se urychlilo vyšetřování, tady mám jména všech svých rádoby nevěst,“ řekl P. a předal policistům dlouhý seznam. Podle deníku putoval do vyšetřovací vazby. V témže roce 1923 převzal řízení bezpečnostního oddělení vrchní policejní rada Josef Vaňásek, předobraz literárního, filmového i televizního rady Vacátka.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.