Kněz zavražděn v adventním čase | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Kněz zavražděn v adventním čase

K vraždě došlo před Vánocemi.
K vraždě došlo před Vánocemi.  (Ilustrační foto ara)

V bezvědomí byl nalezen ve středu 20. prosince 1989 děkan římskokatolické církve Josef Konopišťský (†79) na faře v Načeradci na Benešovsku. Po převozu do nemocnice zemřel. Ta zpráva vyvolala v obci i okolí obrovské pobouření a zlobu věřících i ostatních občanů.

Mimo jiné i proto, že kněz v seniorském věku zemřel v adventním čase, který je pro křesťany časem rozjímání a příprav na Vánoce. Podle informací tisku byl příčinou smrti děkana, v obci oblíbeného a váženého, otok mozku a následný zápal plic. Byla zjištěna i četná poranění v obličeji a na krku zemřelého. Orgány tehdejší Veřejné bezpečnosti proto zahájily stíhání neznámého pachatele pro trestný čin vraždy. V únoru 1990 ohlásili detektivové úspěšný konec pátrání po bestiálním vrahovi (44). Obviněn byl už dvakrát soudně trestaný dělník z okresu Benešov, který kněze napadl a způsobil mu smrtelné zranění. Děkan Konopišťský kdysi v Načeradci pořídil fotodokumentaci zvonů a nahrál jejich hlas na gramofonovou desku, než byly sňaty pro vojenské účely za druhé světové války. Tehdy byly zakázány půlnoční mše, osvětlení usnadňovalo orientaci letců. Děkan proto zatemnil okna, aby se mše mohla o Vánocích konat. Později pořídil i nové zvony.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.