Tragický Boží hod vánoční | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tragický Boží hod vánoční

Obě děti uhořely.
Obě děti uhořely.  (Ilustrační foto ara)

Dvě děti, chlapeček (†5) a děvčátko (†3), zemřely na Boží hod vánoční, tedy 25. prosince 1923, v Mutěnicích na Hodonínsku. Když jejich matka A. B. nebyla doma, hráli si malí sourozenci se zápalkami. Skončilo to hrůznou dvojnásobnou tragédií.

Denní tisk nešťastnou událost, k níž na jižní Moravě došlo, popisoval až 2. ledna následujícího roku. Neopatrná matka při odchodu z domova nechala sirky v dosahu svého synka a své dcerky. „Sirky se vzňaly, od nich chytily snadno zápalné látky a obě děti se v kouři udusily,“ popisoval tisk důvod smrti obou předškoláčků. Paradoxem byla skutečnost, že žena jakožto rodilá Moravanka byla řádnou římskou katoličkou a z domova odešla proto, že spěchala na mši do místního kostela svaté Kateřiny. Původně zvažovala, že by děti vzala s sebou. Ovšem venku panoval silný mráz, a proto je raději zavřela v bytě a na bohoslužbu se vydala sama. Ačkoli smrt jejích ratolestí byla pro A. B. tím největším trestem, četníci podle zákona museli zahájit její stíhání pro zanedbání rodičovských povinností.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.