Rozfofroval dvě šéfovy tisícovky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Rozfofroval dvě šéfovy tisícovky

Peníze ničemník zřejmě roztočil v barech a pochybných podnicích.
Peníze ničemník zřejmě roztočil v barech a pochybných podnicích. (Ilustrační foto ara)

Pražská obchodník Rudolf T. šlápl 22. prosince 1923 pořádně vedle. Zželelo se mu mladého kovosoustružníka Jaroslava V. (21), který neměl práci a ani kde bydlet. A tak ho zaměstnal. To si ovšem dal... Ze zkroušeného mladíka se vyklubal sprostý zloděj.

O případu referoval pražský tisk o šest dní později takto: „Obchodník mladého muže hned po přijetí poslal s dvěma tisícikorunami, aby je rozměnil a drobné mu přinesl zpět do prodejny. Jaroslav V. ovšem vyplnil pouze první část šéfova přání – peníze skutečně rozměnil. Do obchodu s drobnými už se však nevrátil a pan T. čekal pět dní marně.“ Nezbylo mu než se obrátit na IV. bezpečnostní oddělení pražské policie, vedené už tehdy legendárním vrchním radou Josefem Vaňáskem.

Jeho páni detektivové pak odvedli, jak to u nich bylo obvyklé, dobrou práci. Hned po druhém svátku vánočním zacvakly na zápěstích zloděje Jaroslava V. ocelové náramky a s eskortou putoval rovnou na »čtyřku«. Tam se ovšem ukázalo, že v kapse měl ničemník a nevděčník z šéfových dvou tisícovek už jen pouhých sedmnáct korunek... Toto zjištění pana Rudolfa T. věru nepotěšilo! Nepoctivec V. byl předán zemskému trestnímu soudu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.