Uloupili peníze lesní správy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Uloupili peníze lesní správy

Lupiči sebrali příruční pokladnu.
Lupiči sebrali příruční pokladnu.  (Ilustrační foto ara)

Na silnici mezi obcemi Kostrina a Žornava přepadli 1. července 1932 v 7.45 hod. tři ozbrojení muži auto státní lesní správy. Vozidlo řídil šofér Josef H. a seděl v něm František B., pokladník ředitelství státních lesů a statků z Užhorodu, vezoucí do Žornavy částku 150 000 Kč.

Záznam o přepadení se zachoval v kronice četnické stanice Žornava v okrese Velký Berezný na Podkarpatské Rusi v bývalém Československu. Peníze byly určeny k výplatě lesních dělníků. Maskovaní pachatelé položili na silnici dvě klády. Když před nimi auto zastavilo, vyběhli z lesa. S výkřikem »Davaj hroši (groše = peníze)!« vystřelili dvě rány, naštěstí nikoho nezasáhli. Pak pokladníkovi vzali příruční pokladnu ležící na sedadle a prchli do lesa.

Šofér s pokladníkem poté dojeli do Žornavy a oznámili vše četníkům. Případ byl hlášen okresnímu velitelství ve Velkém Berezném, pátračkám v Praze, Užhorodě a okolním stanicím. Lupiči byli vypátráni podle otisků prstů zanechaných na dveřích karoserie auta. Všichni byli evidováni jako »zločinci z povolání«, už pro podobné činy trestaní. Byli zatčeni 26. srpna 1932 a odsouzeni ve Velkém Berezném. Lup byl vrácen lesní správě, až na 33 872 Kč. Ty už bandité utratili.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.