Tržbu ubránil vlastním tělem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Tržbu ubránil vlastním tělem

Peníze vezl hlídač v aktovce.
Peníze vezl hlídač v aktovce. (Ilustrační foto ara)

Hlídače místního podniku Uhelné sklady v Brandýse nad Labem si v předvánočním čase roku 1970 vyhlédl neznámý ničema. Rozhodl se uloupit mu tašku s tržbou, kterou dotyčný vezl na poštu. Lump ovšem neuspěl, a tak aspoň odjel na hlídačově bicyklu.

O případu informoval denní tisk 22. prosince zmíněného roku. Nezjištěný poberta musel být zřejmě někdo z okruhu lidí seznámených s provozem brandýských uhelných skladů, protože přesně věděl, kdy a kudy hlídač tržbu poveze. Přiskočil k němu, několikrát se napřáhl a tloukl ho do hlavy masivní gumovou hadicí. Druhou rukou se mu opakovaně pokoušel vytrhnout z ruky aktovku s penězi. Bylo v ní celkem 5000 korun, což tehdy představovalo značnou sumu.

Pro představu čtenářů – průměrný měsíční plat v socialistickém Československu tenkrát představoval sumu 1915 Kčs. Pouliční bandita si před blížícími se vánočními svátky zřejmě hodlal značně vylepšit svou finanční situaci. To mu ale nevyšlo, hlídač o firemní tržbu bojoval ze všech sil a nakonec ji ubránil. Neúspěšný desperát aspoň naskočil na jeho kolo a s nadávkami zmizel v místních uličkách. Zda byl později vypátrán a potrestán, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.