Kočí byl pyroman | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kočí byl pyroman

Muž se živil jako kočí, ve svém volnu ale zakládal ohně.
Muž se živil jako kočí, ve svém volnu ale zakládal ohně. (Ilustrační foto ara)

Do vazby Okresního soudu v Berouně dodalo četnictvo v listopadu 1925 svobodného kočího Jana S. (24) z Litic u Plzně, zaměstnaného u rolníka Š. v Měňanech na Berounsku. Četníci kočího zatkli pro důvodné podezření z opakovaného zločinu žhářství.

Podle deníku České slovo z 19. listopadu tohoto roku: „S. jest podezřelý, že dne 14. září t. r. zapálil v Korně stohy rolníků Matěje P., Josefa Č. a Karla H. Stoh P. shořel úplně, kdežto oheň ve stozích ostatních dvou zemědělců byl utlumen.“ To ale nebylo všechno! „Dne 26. října shořel úplně stoh rolníka L. v Korně, 3. listopadu byly zničeny požárem tři stohy statkáře Václava M. v Tobolce. Konečně 11. listopadu shořel rolníku Antonínu S. v Měňanech zbytek stohu v ceně 400 Kč,“ psalo České slovo. Pro představu o spáchané škodě – kilo chleba tehdy stálo 2 Kč, mouky 3,40 Kč, hrachu 4,50 Kč a mýdlo 8 korun.

Podpálené stohy měl žhář zaměstnaný v Měňanech snadno v dosahu – Korno i Tobolka leží dva kilometry odtud. Jan S. zjevně trpěl poruchou zvanou pyromanie. Jde o opakování činů bez racionální motivace, jež nemohou být ovládány a působí škody na majetku i na životě. Před založením ohně narůstá napětí a vzrušení, mění se na pocit uspokojení.

 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.