Vojín se podřezal | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vojín se podřezal

Muž se podřezal břitvou.
Muž se podřezal břitvou. (Ilustrační foto ara.)

Šok zažil 2. prosince 1929 v olomouckých kasárnách Jiřího z Poděbrad vojín, který tam ráno z budovy nesl na smetiště odpadky. Na dvoře totiž objevil v kaluži krve mrtvého kolegu, vojína Františka Sch. Nešťastník spáchal sebevraždu.

Tragédie se stala u 27. pěšího pluku tehdejší československé armády. Pěšák František Sch. se večer vytratil z prostorů vyhrazených rotě, k níž byl přidělen. Na dvoře si pak břitvou podřezal hrdlo a následně vykrvácel. O hrůzném incidentu informoval denní tisk 3. prosince téhož roku. Deník Polední list například psal: „Vojín Sch. byl dlouhou dobu před spácháním sebevraždy trudnomyslný. Od 10. října do 28. listopadu se dokonce léčil v divisní nemocnici č. 7.“ Příslušná armádní místa nařídila okamžitě přísné vyšetřování této mimořádné události, včetně posudku z oboru psychiatrie. Nic však nenasvědčovalo tomu, že by zoufalý vojín trpěl u jednotky šikanováním nebo nadměrným přetěžováním ze strany nadřízených či jiných vojáků. Případ byl nakonec uzavřen jako »sebevražda v náhlém pohnutí mysli«. Nikdo z příslušníků 27. pěšího pluku nebyl v této souvislosti potrestán.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.