Odmítla nápadníka a zemřela | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Odmítla nápadníka a zemřela

Václav vlastnil zbraň a nebál se ji vytáhnout.
Václav vlastnil zbraň a nebál se ji vytáhnout. (ilustrační foto ara)

Když v létě roku 1909 ukončila Františka S. (†20), dcera šafáře z Jílového u Prahy, svou půlroční známost s holičským pomocníkem Václavem P. (27), netušila, že si tím podepsala ortel smrti. Zhrzený žárlivec ji 19. srpna téhož roku na náměstí v Jílovém zastřelil.

Rodičům Františky se Václav nelíbil. Dceři domlouvali, aby se s ním rozešla. Mimo jiné i kvůli tomu, co holič předvedl na tancovačce. Když Františku vyzval k tanci mladý sladovník, Václav vytasil browning a pohrozil, že každého, kdo mu vstoupí do cesty, pošle do hrobu. Na takového zetě nebyli šafář se ženou zvědavi, a proto dceři vážně promluvili do duše. Františka nakonec rodiče poslechla, a to se jí stalo osudným. Na náměstí v Jílovém před zraky kamarádky Anny S. šafářova dcera nápadníka odmítla. Ten vytáhl zbraň a zblízka střelil Františku do prsou. Zemřela vzápětí. Václava dopadla policie den poté v polích deset kilometrů od Jílového. Přiznal, že Františku trefil, ale nevěděl, že je mrtvá. Vypověděl, že se sám pokusil zastřelit, avšak rána nevyšla. Soud s Václavem P. se konal na podzim 1910 a ke všeobecnému překvapení ho nepotrestal za vraždu, ale »jen« za zabití. Předseda senátu ho poslal do basy na pouhé tři roky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.