Notorický útěkář lapen četníky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Notorický útěkář lapen četníky

Dolní Kralovice zanikly v šedesátých letech minulého století, kdy v údolí vznikla přehrada Želivka.
Dolní Kralovice zanikly v šedesátých letech minulého století, kdy v údolí vznikla přehrada Želivka. (Ilustrační foto ara)

Četníkům ze stanice v Čechticích na Vlašimsku se 3. ledna 1924 podařil úspěšný zásah. Zatkli a k okresnímu soudu v Dolních Kralovicích dodali lupiče (45), po kterém pátralo jedenáct četnických stanic.

O zamotaném případu téměř »nepolapitelného « ničemníka informoval deník České slovo 11. ledna 1924. Lupiče se nakonec podařilo dopadnout díky tehdy nové kriminalistické metodě – daktyloskopii, tedy zkoumání otisků prstů. Ničema totiž k matení spravedlnosti používal jednoduchý trik: stále měnil totožnost. Dokud nepadla kosa na kámen. „Pro pokus krádeže byl zatčen Čeněk R., v němž bylo daktyloskopicky zjištěno, že je to dlouho hledaný Karel K. z Církvice u Kolína. K. byl už jednou zatčen pod cizím jménem a dodán okresnímu soudu v Sedlci, odkud se mu však podařilo loni v červenci prchnouti. Pak páchal loupeže a krádeže v jižních Čechách. Když byl 27. října dopaden četnickou hlídkou ze Sedlce v lese s jinými cikány, střílel po četnících a podařilo se mu znovu uprchnouti. Dne 9. listopadu byl opět dopaden četnickou hlídkou z Červeného Újezda, ale při eskortě opět utekl,“ napsalo doslova České slovo. Úspěšní v lovu na Karla K. byli až četníci z Čechtic. A přestože se ničema i tentokrát snažil předstírat, že je někdo jiný, otisky prstů neobelhal. Zapadl za ním katr vězení dolnokralovického soudu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.