Chmaták z pošty odnesl jen dopisy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Chmaták z pošty odnesl jen dopisy

V ukradených pytlech byly jen dopisy.
V ukradených pytlech byly jen dopisy. (Ilustrační foto)

Poštu v Terešvě na bývalé Podkarpatské Rusi vykradl v noci na Nový rok 1934 nezjištěný chmaták. Ukradl tam funkční revolver, kapesní nůž, pár drobností, a hlavně svazek klíčů. Těmi pak marně zkoušel otevřít pokladnu. Štípl tedy aspoň pět poštovních vaků s korespondencí.

Byla to hodně zvláštní vloupačka. Podle deníku Večer z 2. ledna 1934 se zloděj, asi omylem, dostal oknem nejprve do kuchyně poštmistrova bytu. V sousední ložnici spala paní poštmistrová a její malé dítě. Samotný poštmistr zřejmě nebyl doma.

Dlouhoprsťák si počínal tiše, takže nikoho nevzbudil. V ložnici ukradl z nočního stolku už zmíněný revolver, nůž, svazek klíčů a další titěrnosti. Pak po špičkách prošel do sousední poštovní kanceláře, kde se pokoušel odemknout a vykrást pokladnu. Neuspěl. Než zmizel opět oknem, zklamaně popadl aspoň pět vaků s poštou určenou pro dnes už neexistující úzkorozchodnou železnici z Terešvy do Nerešnic. Pytle za obcí otevřel a korespondenci z nich rozházel v polích. „Dle úředního sdělení nebylo v poštovních pytlích nic cenného,“ uvedl Večer. Zda se četníkům podařilo zloděje, ozbrojeného ukradeným revolverem, vypátrat a zatknout, není známo.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.