Uškrcenou hodil do studny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Uškrcenou hodil do studny

Mrtvola uškrcené manželky skončila ve studni.
Mrtvola uškrcené manželky skončila ve studni. (Ilustrační foto ara)

Svou manželku Annu uškrtil 28. ledna 1915 během zuřivé partnerské rozepře rolník Václav Š. (27) v obci Hleďsebe na Mělnicku. Stalo se tak poté, co mu žena oznámila úmysl opustit ho po tříletém manželství a vrátit se k rodičům do nedalekých Zábořských Vinic.

Nebylo to šťastné manželství, i když se Václavovi a Anně narodily dvě děti. Jejich otec pocházel z katolické rodiny, matka z rodiny evangelické. Aby si nevěstu mohl vzít, přestoupil ženich na evangelickou víru. Vážně to nemyslel, v duchu zůstal katolíkem. Katolíky byli i jeho rodiče, kteří mu přenechali statek, ovšem s podmínkou dožití na výminku. Soužití »mladých« se »starými « byla velká mizerie. Tchyně proti snaše trvale štvala, hlavně kvůli její víře. Stále na ní hledala chyby – a Václav se víc a víc přikláněl na matčinu stranu. Osudného 28. ledna 1915 mu Anna vmetla do tváře, že od něj i s dětmi odejde ke svým rodičům. Strhla se rvačka, během níž žena muže poškrábala ve tváři. Ten ji pak škrtil, dokud nezemřela. Mrtvolu hospodář vhodil do studny. Mělo to vypadat na utonutí nešťastnou náhodou. V březnu 1915 zasedl soud. Vzal v potaz vrahovo doznání a poslal ho do basy nečekaně jen na tři roky. Trest mu zostřil čtyřmi posty ročně a vždy ve výroční den vraždy temnou komorou s tvrdým ložem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.