Pytlák zavraždil četníka šavlí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pytlák zavraždil četníka šavlí

Četník skončil probodnutý šavlí
Četník skončil probodnutý šavlí (Ilustrační foto ara.)

K dvaceti letům těžkého žaláře odsoudil 31. října 1873 krajský soud v Písku pytláka Josefa H. (45). Ten 19. června téhož roku ve večerních hodinách zavraždil poblíž Protivína na Písecku mladého četníka Františka K. (†24), který ho přistihl s upytlačeným srncem.

Co se osudného dne přesně stalo, popsal list Posel z Prahy 14. listopadu 1873 takto: „H. vyšel si k večeru do lesa, kde mladého srnce zastřelil. Když se domů nesa srnce na krku vracel, potkal četníka K., který ho chtěl zatknouti. H., hranatý a ve rvačkách otužilý chlap, postavil se odhodiv srnce na odpor. Četník hnal se po něm bodákem, on mu ho však i s ručnicí vytrhl a zahodil. Poté vrhli se soupeři jeden na druhého. Konečně H. zvítězil, zasadiv četníkovi několik smrtelných ran jeho vlastní šavlí do hlavy.“ Zavražděného muže zákona pytlák později odvezl na trakaři do houští, kde mrtvolu ukryl. Našli ji dva četníci, kteří po nezvěstném kolegovi pátrali. Josef H. zločin popíral, ale proti dvanácti svědkům, které soud předvolal, neměl šanci. Ke dvaceti letům kriminálu mu soudci přidali i samovazbu v tmavém vězení vždy 19. června, v den spáchání vraždy. „H. přijal rozsudek klidně bez pohnutí,“ dodal Posel z Prahy.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.