Vojína ve vodě zradilo srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vojína ve vodě zradilo srdce

Vojín se utopil na přírodním koupališti.
Vojín se utopil na přírodním koupališti. (Ilustrační foto ara)

Na sokolské plovárně v Olomouci našel v červenci 1931 svou smrt Alex H. (†21) z Podkarpatské Rusi, v té době vojín 3. praporu 27. olomouckého pěšího pluku. Utopil se při odpoledním koupání, podle vojenského lékaře následkem »srdečních křečí«.

Provozní hodiny plovárny končily v 19.00. Poté začal dozorce opuštěný areál prohledávat a v jedné z kabin našel vojenský stejnokroj. Napadlo ho, že se na koupališti mohl utopit některý z vojáků, jichž přišla z kasáren k vodě za osvěžením celá skupina. To se později bohužel potvrdilo. Na plovárně právě nefungovalo stavidlo, proto bylo přivoláno vojsko. Jeho muži s loďkami a háky pak dlouho prohledávali koupaliště a až chvíli před půlnocí byla nalezena a z vody vytažena mrtvola vojína Alexe H. O neštěstí informoval deník Polední list 6. července 1931. Kromě jiného napsal: „Je velice podivné, že žádný z koupajících se si nevšiml, že H. se topí, a že též od plavčíků přítomných na plovárně není věnována koupajícím se větší pozornost.“

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.