Pití čaje je rituál, který může zlepšit život...
Když se řekne čaj, už dávno si nepředstavíme jen sítka nebo pytlíky na šňůrce s lístky čajovníku, který louhujeme v horké vodě, osladíme a doplníme citronem. Pojem čaj používáme i pro nálevy a odvary z jiných rostlin, ať už jde o různé bylinky či plody. A už také dávno víme, že nejde jen o teplý nápoj k snídani místo kávy, ale jeho pitím můžeme oblažit a také uzdravit tělo i duši. Zvláště nyní, když přichází podzim, nám mohou čaje pomoci čelit různým respiračním chorobám i splínům. A kdo si čaj zamiluje, zjistí, že může být skvělým životním společníkem.
Jak uvařit perfektní šálek
Používejte vždy čerstvou vodu, ideálně přefiltrovanou, aby se odstranily nečistoty jako chlór. Tvrdá voda dodá čaji více barvy a síly, zatímco měkká voda vytvoří jemnější a sladší nálev. U zelených čajů používejte vodu o 100 °C, u jasmínového čaje může být teplota 90 °C až 100 °C a u ochucených čajů se doporučuje 90 °C. Chuť a prospěšnost čaje samozřejmě ovlivňuje také jeho kvalita, za dobrý čaj si holt musíme připlatit. Pokud si chceme pochutnat, měli bychom se vypravit do specializovaných obchodů, kde najdeme ten pravý čaj pro naše chuťové pohárky i pro zdraví. V současné době už obvykle nezáleží, zda si koupíme čaj sypaný, nebo ten v sáčcích. Není totiž pravda, že by v sáčcích byly méně kvalitní čaje. Důležité je však jeho skladování. Měli bychom ho mít v temné nádobě a ne v blízkosti tepelného zdroje. Na co si však určitě musíme dát pozor, je, v čem čaj vaříme, louhujeme a podáváme. Nejvhodnější jsou sklo a porcelán, naopak neměli bychom používat různé slitiny a materiál, který obsahuje měď. Při přípravě dále záleží na době louhování, zde je nejlepší se striktně řídit pokyny na sáčku, nic neuspěchat, ani neprodlužovat. Pokud si čaj sladíme medem či dochucujeme citronem nebo mlékem, měli bychom počkat, až bude zcela hotový. Když dáme med do příliš horkého čaje, zničíme v něm řadu prospěšných látek. Dáme-li do čaje příliš brzy citron, naopak zastavíme uvolňování látek z čajových lístků do nápoje. Také míchání má svá pravidla, čaj krátce zamícháme a pak lžičku vyjmeme.
Nečaje
Sem souhrnně patří všechny nápoje, které se nevyrábějí z listů čajovníku a ve většině případů neobsahují kofein, jsou však plné jiných prospěšných látek. Jedná se tedy o různé rostlinné a bylinné směsi z celého světa. Ovocné a bylinné čaje jsou u nás velmi oblíbené. Jsou zdravé, chutné a dobře dostupné. K nejpopulárnějším bylinkám, z nichž se připravují čaje, patří máta, heřmánek, kopřiva, lípa či kořen zázvoru. Ovocné čaje obsahují kousky dužiny a jejich hlavní složkou je nejčastěji šípek, doprovázený ibiškem, pomerančovou kůrou, jablky a dalšími sušenými plody. Ovocné čaje jsou na rozdíl od klasických čajů a některých bylinkových vhodné i pro děti. Největší mýtem u většiny pravých čajů je to, že kofein obsahuje jen černý čaj. Jenže to není pravda. „Mnozí lidé si myslí, že zelený čaj neobsahuje kofein nebo ho má méně než čaj černý. Ale ve skutečnosti obsahuje podobné množství jako černý čaj. Navíc mladé lístky, které jsou obvykle nejvíce kvalitní, ho v sobě mají dokonce více,“ vysvětlil Senior Tea Master z Ahmad Tea Dominic Marritott.
UVAŘTE SI PRO LEPŠÍ ŽIVOT
Popíjení čaje je přirozeným způsobem, jak uklidnit nervy či zmírnit účinky stresu. Zejména bylinkové čaje nám pak pomáhají překonat nejrůznější neduhy, zlepšují například trávení, usínání či zmírňují potíže při nachlazení. I tady je potřeba ale dbát na důležitá pravidla. Neměli bychom pít bylinky, které dobře neznáme, stejně tak míchat různé druhy. Řada bylinek totiž může mít protikladný účinek, dále mohou ovlivňovat účinek léků nebo prospívat na jedné straně a na druhé škodit. Mnoho z nich je nevhodných pro děti, těhotné či kojící ženy či pro chronicky nemocné. Vždy bychom se proto měli držet rad odborníků ať už z řad lékařů, lékárníků či bylinářů.
Jaké čaje se hodí před spaním, na trávení a mnoho dlašího najdete v tištěném APŽ číslo 39.