Čaj - Nápoj, který slouží k relaxaci i jako lék...
Když se řekne čaj, už dávno si nepředstavíme jen sítka nebo pytlíky na šňůrce s lístky čajovníku, který louhujeme v horké vodě, osladíme a doplníme citronem. Pojem čaj používáme i pro nálevy a odvary z jiných rostlin, ať už jde o různé bylinky či plody. A už také dávno víme, že nejde jen o teplý nápoj k snídani místo kávy, ale jeho pitím můžeme oblažit a také uzdravit tělo i duši. Zvláště nyní, když přichází podzim, nám mohou čaje pomoci čelit různým respiračním chorobám i splínům. A kdo si čaj zamiluje, zjistí, že může být skvělým životním společníkem.
Druhy čaje
* Černý
Je nejrozšířenějším a jeho výroba se skládá ze čtyř kroků. Zavadání, válcování, oxidaci a sušení. Zavadání znamená, že se čerstvě sklizené lístky rozloží v tenké vrstvě, aby zvadly a ztratily vlhkost. Válcování je, když jsou buněčné stěny lístků rozlomeny válcováním. Při oxidaci jsou lístky ponechány odpočívat až osm hodin, během nichž dochází k výrazné metamorfóze z bledě zelené na bohatou zlatohnědou barvu. A nakonec sušení. Teplo v této závěrečné fázi zastavuje proces oxidace a uzamyká vyvinuté kvality. Během sušení probíhá tzv. Maillardova reakce, která zlepšuje chuť a barvu černého čaje.
* Zelený
Zelené čaje jsou někdy označované jako nefermentované. Jejich výroba je velmi různorodá, obecně však platí, že na rozdíl od černých čajů u nich neprobíhá proces oxidace. Enzymy, které způsobují oxidaci, jsou zničeny zahřátím čaje. Většina zelených čajů pochází z Japonska a Číny.
* Žlutý
Je v podstatě čaj zelený, který se opakovaně vlhčí a suší zabalený v papíru nebo plátně. To z něj vyextrahuje trpké tóny a zůstane pouze sladká chuť. Probíhá zde celá řada chemických reakcí, které spolu vytváří unikátní surovinu. Proces výroby je tajný a zdlouhavý, vyrábí se ho proto jen omezené množství, čemuž také odpovídá cena. Dříve se jako žluté označovaly nejkvalitnější čaje odváděné dvoru čínského císaře.
* Bílý
Vyrábí se především z ochmýřených pupenů a prvních několika lístků. Po krátkém zavadnutí se lístky přetřásáním v platech mírně naruší, což vede ke slabé oxidaci, která je záhy přerušena propařením či sušením. Vzhledem k šetrnému zpracování si bílý čaj zachovává většinu chemických látek a vitaminů čerstvého čaje. Bílé čaje zrají a dají se archivovat.
* Polozelený
Prochází při zpracování různě dlouhou oxidací. Nasbírané lístky se nechávají zavadnout na přímém slunci, aby se poté mechanicky narušily. Oxidace zde probíhá především po okrajích lístků a zbytek neporušené buněčné struktury si zachovává přírodní polyfenoly.
*Pu Erh
Jde o dodatečně fermentovaný čaj, jenž je pojmenován podle města v čínské provincii Jün-nan a vyrábí se z velkolisté odrůdy yunnanského čajovníku. Suší se na slunci. Lístky se hnětou a následně se provádí přerušení oxidace ve velkých nahřátých pánvích. Nakonec se čaj napaří a lisuje.
* Aromatizované
Je velice časté, že čaje bývají aromatizovány silicemi, květy, ovocnými plody či kořením. Pokud jsou v čaji obsaženy sušené plody či koření, čaj označujeme jako ochucený.
Který si vybrat?
U nás si nejčastěji dopřáváme černý nebo zelený čaj. Za zdraví prospěšnější se považuje zelený čaj, který má o něco méně kofeinu než černý. Kdo tedy chce více a rychleji nabudit, zvolí černý čaj, kdo si chce vypít šálek pro relaxaci, je vhodnější čaj zelený. Každopádně bychom to neměli s pitím čaje zase přehánět, více než pět šálků denně může negativně ovlivnit spánek, což zdraví neprospívá.
V rozumném množství se však zejména zelený čaj doporučuje. Je totiž bohatý na polyfenoly, EGCG a L-theanin, které pozitivně ovlivňují zdraví.
Posiluje imunitu, bojuje proti stárnutí
Některé studie naznačují, že pravidelné pití zeleného čaje může souviset s lepší funkcí mozku a nižším rizikem nemocí, jako jsou Alzheimer nebo Parkinson. Zelený čaj má navíc antibakteriální účinky, takže podporuje zdraví ústní dutiny a snižuje riziko zubního kazu. Díky sloučenině EGCG zelený čajem bojujeme i proti oxidačnímu stresu. Jeho pití pomáhá zpomalovat opotřebení buněk. Některé vědecké studie hovoří dokonce v souvislosti s pravidelným pitím zeleného čaje i o snižování rizika mrtvice, infarktu a některých typů rakoviny.
Chcete hubnout bez nervů a extrémních diet? Zelený čaj sice není »všespásný«, nicméně dokáže podpořit spalování tuků a lehce zvyšovat energetický výdej, především pokud obsahuje vyšší dávku katechinů a kofeinu. Na rozdíl od kávy nám zelený čaj umožní soustředit se bez podráždění, protože díky látce L-theanin se kofein uvolňuje pomaleji, takže přichází bdělost bez nervozity. Aminokyselina zároveň podporuje mozek, zlepšuje paměť a zároveň pomáhá k lepšímu spánku. A pomáhá zklidnit stres.