Důležité vitaminy a minerály pro zdraví a imunitu...

Dnes každý ví, že vitaminy a minerály jsou pro zdraví a obranyschopnost organismu klíčové. Řada z nás si hlídá pestrou a vyváženou stravu, která by v ideálním případě měla pokrýt potřebu všeho, co tělo potřebuje pro správné fungování. Na druhé straně je tu ale rychlé životní tempo, snaha všechno stihnout, kratší dny, méně sluníčka a se závěrem roku i stres spojený s přípravami na Vánoce. To vše naši obranyschopnost oslabuje. Jaké vitaminy a minerály bychom měli doplnit, abychom byli v psychické pohodě a nemoci se nám vyhnuly obloukem? Vybrali jsme pro vás osm těch nejdůležitějších.
Na úvod o vitaminech
Jsou pro organismus nezbytné a tělo si je samo neumí vytvořit, proto je nutné je přijímat v potravě. Ovlivňují metabolismus a obranyschopnost organismu proti škodlivým vnějším vlivům, bakteriím a virům. Rozdělujeme je na rozpustné ve vodě, což jsou vitamin C a vitaminy skupiny B, a na rozpustné v tucích, tedy vitamin A, D, E, K. Pokud je některého nedostatek, jde o hypovitaminózu v případě, že v organismu téměř chybí, jde o avitaminózu.
VITAMIN C
Nedostatek v těle: Projeví se únavou a oslabením imunity. Výrazný nedostatek pak brání dostatečnému vstřebávání železa a způsobuje chudokrevnost. Při dlouhodobém nedostatku se dříve objevovalo onemocnění kurděje, které se projevovalo krvácením dásní, do svalů, pod kůží a do vnitřních orgánů. Dnes se kurděje vyskytují zřídka, v chudých oblastech třetího světa.
Proč je důležitý: Odpovídá za správnou funkci všech buněk v lidském organismu. Je nezbytný pro udržení obranyschopnosti, působí jako antioxidant. Podílí se na tvorbě hormonů, je důležitý pro svaly, kosti, cévy i kůži, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa a působí preventivně proti kornatění tepen (ateroskleróze) nebo proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění. Na rozdíl od většiny zvířat a rostlin si jej člověk nedokáže v těle přirozeně vytvořit. Proto je nezbytný jeho příjem v potravě. Optimální denní příjem by se u průměrného dospělého měl pohybovat mezi 80-90 mg. V případě onemocnění lze krátkodobě příjem vitaminu C zvýšit. „Při nachlazení a chřipce je vhodné zvýšit příjem vitamínu C, a to nejlépe z přírodních zdrojů, případně i v tabletách,“ upozorňuje MUDr. Pavel Skála, praktický lékař pro děti a dorost. Více vitaminu C, zhruba 100 mg denně, by měli užívat sportovci, neboť působí jako antioxidant a podporuje regeneraci a hojení. Stejné je to u těhotných a kojících žen nebo u kuřáků. Většina doplňků stravy s obsahem tohoto vitaminu jej uvolňují postupně a přebytek se vyloučí prostřednictvím moči. Předávkování »céčkem« tedy v podstatě nehrozí.
Kde ho najdete: Zdrojem je především ovoce a zelenina, kde zůstává zachován i po uvaření, hlavně v citrusech, šípku, bramborách, rajčatech, paprice, brokolici, jahodách, květáku, kiwi, brusinkách, špenátu, papáje, malinách, ostružinách, jablkách či broskvích.
Jak se vstřebává: Čím vyšší množství vitaminu tělo příjme, tím více jsou zatíženy buňky střevní sliznice, které transportují vitamin do krve a většina vitaminu je pak z těla vyloučena. Vhodné je proto sáhnout např. po tzv. lipozomálním céčku, kdy je vitamin obalen v malých kapénkách tuku, což umožňuje vstřebávání lymfatickým systémem a organismus ho díky tomu využije větší množství. Vysoké dávky vitaminu C jsou pak dobře vstřebatelné prostřednictvím vitaminových infuzí. „Když tělu dodáme potřebné vitaminy a minerály přímo do krevního oběhu, mohou se hned dostat do orgánů a tkání, kde jsou potřeba. Jejich účinek a vstřebatelnost je téměř stoprocentní. Subjektivně pak může pacient hned po aplikaci pocítit například větší příval energie,“ upřesňuje MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař ze Schwarz Clinic v Roztokách u Prahy.
VITAMIN D
Nedostatek v těle: Objeví se zvýšená kazivost zubů i jejich vypadávání, častá ztuhlost svalů, náchylnost ke zlomeninám a řídnutí kostí. U dětí se výrazný nedostatek může projevit křivicí (deformací kostí), která je dnes už vzácná. Obvykle jím trpí také starší lidé, alkoholici, epileptici, osoby se sníženou schopností vstřebávání tuků a kojenci, proto se jim podává vitamín D jako doplněk stravy. Během zimy však deficitem trpí až 60 procent populace, a to kvůli nedostatku světla a slunečního záření. Proto je dobré ho podávat prostřednictvím tablet. Jelikož však může hrozit i předávkování u extrémně vnímavých pacientů, je dobré se poradit s lékařem. „Existují lidé, kteří jsou hypersenzitivní vůči vitamínu D, což znamená, že si veškeré potřebné množství vitamínu D pro své tělo vyrobí díky slunečnímu záření. Pokud tedy přijímají vitamín D ještě v jiných formách, může dojít k předávkování, což může mít za následek poškození ledvin,“ upozorňuje MUDr. Pavel Skála.
Proč je důležitý: Nejúčinnější formou pro lidský organismus je jeho forma D3. Je velmi důležitý pro správný vývoj kostí a zubů, protože ovlivňuje metabolismus vápníku, fosforu a cukrů, také je důležitý pro játra, ledviny a střeva. Pokud je ho dostatek, snadněji se hojí zlomeniny a působí na celkovou obranyschopnost lidského těla. Působí podpůrně také na nervový systém, předchází nádorovému bujení v oblasti tlustého střeva, konečníku, prsů a prostaty a má vliv na správnou srážlivost krve. Optimální denní příjem by se u průměrného dospělého měl pohybovat mezi 5 až 15 (někdy se uvádí i 20) mikrogramů v závislosti na věku, hmotnosti či fyzické aktivitě.
Kde ho najdete: Zdrojem je až z 80 % sluneční záření. Pokud tedy zhruba 30 minut denně vystavíme alespoň obličej a paže slunci, měli bychom získat dostatečnou denní dávku déčka. Přirozeně se vyskytuje ve vejcích, mléku, vnitřnostech, sardinkách, lososech, tuňákovi nebo rybím tuku, cereáliích či houbách. V malém množství se také nachází v avokádu, banánech, kakau. V zimním období, kdy je slunce méně lze užívat doplňky stravy s obsahem tohoto vitaminu.
Jak se vstřebává: Hořčík a vitamin D pracují společně, při nedostatku hořčíku tělo nebude schopno správně přeměnit vitamin D na jeho užitečnou formu, a pokud nedostane aktivní vitamín D, nebude schopno správně absorbovat hořčík. Pozor tedy na alkohol, soli a konzervanty.
Více vitaminů a minerální látky najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 49.