Bylinky pro zdraví: Louky jsou v létě plné léčivých rostlin!
Letní období nás přímo zve ke sběru bylin. Vždyť kdo by se nechtěl toulat po voňavých loukách? Navíc z planých, ale i pěstovaných bylinek, které nasbíráme v horkých dnech, se můžeme zásobit na zimní období. Kromě čajů a léčivých sirupů, které se nám budou hodit, se z nich dá připravit i mnoho dobrot. Z bylinek nasycených sluncem jsou výborné saláty, zmrzliny i osvěžující nápoje, které dokážou v horku ochladit.
Jak a kdy sbírat?
K rostlinám je potřeba se chovat šetrně, aby i v příštím roce na stejném místě rozkvetly. Květy, listy a lodyhy proto stříháme nejlépe nůžkami. Když potřebujeme z rostliny kořínky nebo kořen, použijeme lopatku či motyčku. Je potřeba myslet i na to, že kam po odtrhnutí rostlinku uložit. Igelitový sáček je podobně jako u hub nevhodný. Nejlépe tedy vše ukládáme do proutěného košíku nebo plátěného či papírového sáčku nebo tašky. Další důležitou pomůckou jsou rukavice, protože mnohé bylinky mohou píchat či žahat, a také atlas, který nás ujistí, že sbíráme opravdu tu správnou rostlinku. Důležitá je také zvolená lokalita – bylinky bychom neměli sbírat v blízkosti rušných komunikací, ani v parcích, kam chodí mnoho lidí a psi. Vhodné nejsou ani místa, která se nachází blízko polí. Ta totiž mohou být ošetřena chemickým postřikem, který mohl ulpět i na bylinkách. A my je přece chceme mít opravdu bio! Na sběr chodíme za suchého počasí a v době, kdy není rosa. Ideální čas na sběr je kolem poledne, kdy jsou rostlinky nejvíce prohřáté sluncem, ale ne povadlé od horka. Říká se, že tehdy mají největší léčivou sílu. Sbíráme jen kvalitní a zdravé kousky, které nemají povadlé listy a nejsou napadeny hmyzem.
Jak sušit?
Po nasbírání bychom měli bylinky co nejdříve zpracovat, nejlépe do druhého dne. Po příchodu domů bychom je měli rozložit vedle sebe na suché místo, aby se nezapařily. Pozor, před sušením rostliny neoplachujeme! Rozdělíme si je podle toho, co z nich chceme použít. Pokud chceme sušit celou rostlinku, svážeme natě do svazků a sušíme zavěšené. Pokud chceme sušit květy nebo samostatné listy, před sušením si je rozložíme na síta, aby kolem nich proudil vzduch. V tom případě je nemusíme obracet. Když je ale rozložíme na podložku vystlanou papírem, nesmíme zapomenout je obracet. Sušíme nejlépe venku, ale byliny nevystavujeme přímému ostrému slunci. Umístíme je do stínu, nebo do větrané suché místnosti.
Kdy jsou hotové?
Správně usušené bylinky se poznají tak, že když je prohrábneme rukou, jsou křehké, lámou se a šustí. A velmi důležitá je barva, především u květů. Nesmí ztratit barvu. Pokud se tak stalo a sytost se vytratila, není bylinka správně usušená. Nesmí ani zčernat, zhnědnout, protože takto usušené bylinky nejsou vhodné k dalšímu použití. Hotové bylinky je důležité uložit v nádobách, které se dají dobře uzavřít a jsou vzduchotěsné. Je to především proto, aby se nevytratila vůně, nezvlhly nebo se k rostlinkám nedostali škůdci. V papírových pytlíčcích nebo v plátěných kapsách by si usušené bylinky nezachovaly svoji čerstvost. Sklenice opatříme je nálepkou s názvem léčivého pokladu a datem sběru a skladujeme v temné místnosti, nejlépe v komoře.
Lze je i zamrazit - Nejen o tom se více dočtet v tištěném Aha! pro ženy číslo 29.