Houby jako přírodní posilovače imunity...

Houby většinou vnímáme jako gastronomickou pochoutku, ale existují i takové, které jsou známé pro své léčivé účinky. Říká se jim medicinální nebo také vitální a většina z nich pochází, až na výjimky, z asijských zemí, kde mají své nezastupitelné místo v tradiční čínské či domorodé medicíně. Jsou specifické tím, že příznivě ovlivňují obranyschopnost, nicméně dokážou přímo ovlivnit i řadu méně či více vážných zdravotních problémů. Některé z nich vám představíme…
Maitake/Grifola frondosa (trsnatec lupenitý)
Řadí se mezi dřevokazné houby, ale strom nezabije, jen ho využívá jako zdroj živin. Pochází z Asie, především z Číny a Japonska, nicméně roste i v jiných oblastech po celém světě, jen tropickým a subtropickým oblastem se vyhýbá. Najít divoce rostoucí Maitake je však vzácné, proto se pěstuje především uměle. Píše se o ní už ve starých významných herbářích tradiční čínské medicíny, což dokládá, že je jako pomocník pro zdraví využívána již téměř 2 tisíce let. Byla, a stále je, oblíbená i jako pochoutka v gastronomii, musí se však konzumovat mladá, starší houby jsou těžké na trávení. Má nasládlou chuť a výborně se hodí i do české kuchyně, například do omáček, polévek či k masu, ale i do rizota nebo k těstovinám.
Co umí: Z mnoha výzkumu vyplívá, že trsnatec lupenitý pomáhá při metabolických onemocněních, chrání játra, má antioxidační a antivirové účinky a nedá se mu upřít ani určitý protinádorový potenciál. V tradiční čínské a japonské medicíně se používá především na podporu dlouhého života, někdy se mu říká »preventivní houba pro stáří«. Často se doporučuje také při problémech se slezinou a žaludkem, při osteoporóze a k regeneraci nervové soustavy.
Reishi/ Ganoderma lucidum (leskorka lesklá)
Je dalším zástupcem hub, které čerpají živiny ze dřeva, přičemž roste nejčastěji na poraněných stromech nebo pařezech. Původem je z Asie, ale ve volné přírodě se téměř již nevyskytuje, pro komerční účely se pěstuje uměle. Jako léčivku ji lidé začali používat již před více než 2000 lety a velmi si ji cenili. Byli přesvědčení, že prodlužuje život, významně dodává sílu a energii a léčili s ní řadu zdravotních neduhů. Dokonce se tradovala, že dokáže přivádět mrtvé zpět k životu, za což si vysloužila přezdívku houba nesmrtelnosti. Moderní medicína začala věnovat pozornost Reishi teprve v polovině minulého století, nicméně řada studií potvrdila její velice pozitivní vliv na celý organismus.
Co umí: Podle vědců by se Reishi mohla uplatnit v boji s infekcemi různého původu, nedají se jí upřít ani antidiabetické účinky a pozitivní vliv na psychický stav. Kromě toho má prokazatelně pozitivní vliv na játra, trávicí systém, ledviny a srdce, naději přináší i při léčbě nádorových onemocnění. Z pohledu čínské medicíny se aplikuje například při únavových stavech, alergiích, autoimunitních problémech nebo rakovině.
Více hub najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 3.