LEXIKON ZDRAVÍ: Pálení žáhy
Jinak také pyróza je pocit horka nebo pálení v oblasti za hrudní kostí, který může postupovat směrem nahoru ke krku. Vyskytuje se nejčastěji po jídle a je způsobený návratem kyselého žaludečního obsahu zpět do jícnu přes netěsnící jícnový svěrač, který se nachází mezi žaludkem a jícnem a propouští do žaludku polknutá sousta. Pokud se svěrač otevírá i jindy než při polykání, hovoříme o tzv. jícnovém neboli gastroezofageálním refluxu. Pálení je pak způsobeno drážděním sliznice spodní části jícnu kyselou žaludeční šťávou.
Ženy trpí častěji
Občas se pálení žáhy může vyskytnout u každého, aniž by to znamenalo, že dotyčný trpí nějakou chorobou. Dlouhodobé neléčené potíže mohou však přejít do chronického stavu a trvale poškodit sliznici jícnu. V některých případech vést až ke vzniku jícnových vředů nebo rakovinných nádorů. Bývá častější u žen. Souvisí to s hladinou ženských pohlavních hormonů, která se mění během jednotlivých fází života, a to zejména v těhotenství, kdy navíc může plod tlačit na vnitřní orgány, a v období menopauzy, kdy bývá pálení žáhy poměrně časté i kvůli přibývání na váze.
Další příčiny
* Obezita - Na žaludek vyvíjen nadměrný tlak, proto může po jídle dojít k otevření jícnového svěrače.
* Těsné oblečení . Sevření těla oblečením nebo příliš utažený pásek mohou způsobit otevření jícnového svěrače a vyvolat nepříjemné pocity.
* Stres - Nervozita, nepravidelná strava a jídlo ve spěchu.
*Chyby ve stravování - Konzumace smažených, tučných a pikantních jídel, sladkosti, sycen nápoje, káva.
* Ležení po jídle - Poloha vleže obvykle potíže s pálením žáhy zhoršuje. Pokud na něj trpíte, není vhodné si bezprostředně po jídle lehnout nebo jít spát.
Projevy
* Pálení v oblasti hrudníku nebo hrdla po jídle
* Pálivá, kyselá, nahořklá či slaná tekutina v zadní části krku a potíže při polykání
* Kyselá a hořká pachuť v ústech
* Pocity na zvracení, nadměrné slinění
* Tlak za hrudní kostí
* Pocit plnosti či nadmutí, nadměrné říhání
Prevence
Prvním krokem je nepřejídat se a omezit nevhodné kombinace potravin, tučná, smažená, příliš slaná a kořeněná jídla, zvláště ve večerních hodinách. Je dobré jíst v klidu, vsedě a jídlo dobře rozžvýkat a nehltat. Rozhodně není vhodné jíst u televize, při práci na počítači, za chůze nebo v autě. Alespoň 3 hodiny po jídle bychom si neměli lehat. Fyzická aktivita je vhodná až cca 2 hodiny po jídle. Nepít alkohol, zvláště před spaním, bezprostředně po jídle nekouřit. Pokud jsou potíže během noci, může pomoci spánek vpolosedě, gravitace totiž pomáhá udržet obsah žaludku na svém místě. V případě, že potíže trvají, je vhodné navštívit lékaře.
Mýty o pálení žáhy
* Je to jen banalita! To nemusím řešit, nikde s tím nebudu otravovat. To je názor, který bohužel často přetrvává, ale není tomu tak. Naopak, pokud potíže budete řešit včas, vyhnete se závažnějším nemocem.
* V těhotenství musím pálení žáhy vydržet bez léků. Ani tento mýtus není pravdivý. Pomoci si můžete buď přírodní cestou, nebo i antacidy volně dostupnými v lékárnách. Raději se o jejich užití ale poraďte s gynekologem.
* Pomůže sklenice mléka večer před spaním. Bohužel nepomůže. Vápník obsažený v mléce totiž donutí žaludek k vyšší produkci žaludeční kyseliny, proto problém ještě zhorší.
* Musím se určitě vzdát kávy. Káva zhoršuje problémy pouze asi u třetiny pacientů Její působení na pálení žáhy je tedy výrazně individuální, a pokud změníme způsob stravování za lehčí a zdravější pokrmy, nemusíme se kávě vyhýbat.
Možné komplikace
Chronická bolest v krku - Když vás bolí v krku, ale jiné příznaky respirační choroby nemáte, může jít o jednu z komplikací refluxní choroby jícnu.
Kašel a astma - Mohou být také způsobeny pálením žáhy v případě, že se žaludeční kyselina dostala do plic.
Zvýšená kazivost zubů - Způsobená kyselým prostředím v dutině ústní.
Jícnové vředy - Pokud nás žáha pálí často, sliznice jícnu je poškozována stále více a může dojít ke vzniku vředů. Vředy mohou krvácet a bolí nalačno i při jídle. Pokud jícnový vřed praskne, může dojít k protržení jícnu, což je život ohrožující stav.
Zúžení jícnu - Zanícená sliznice jícnu se může zjizvit, v důsledku toho se jícen zužuje a dochází k poruše polykání.
Barretův jícen - Buňky sliznice jícnu v důsledku neustálého dráždění změní svou strukturu na buňky podobné střevním, které lépe odolávají působení žaludeční kyseliny. Tyto změny se však mohou zvrtnout v nekontrolovaný růst buněk a vznik rakovinného nádoru. Pokud je u pacienta zjištěn tento stav, musí být pravidelně sledován.
Rakovina jícnu - Vyvíjí se obvykle z Barretova jícnu, který nebyl včas zachycen. Většinou se řeší chirurgickým odstraněním části jícnu, chemoterapií a ozařováním.
Léčba
Pokud nepomůže změna způsobu stravování, je vhodná léčba antacidy, tj. léky, které snižují kyselost žaludečního obsahu. Druhu možností bývají léky, které snižují produkci žaludečních kyselin. Tyto přípravky jsou běžně dostupné v lékárnách. Pokud potíže trvají, pacient je vyšetřen gastroskopií, kdy lékař pacientovi zavede sondu přes ústa do jícnu, případně žaludku, a zkoumá míru poškození sliznice jícnu, popřípadě žaludku, a vyloučí jícnové vředy či nádorové bujení. V těžších případech se přistupuje k operačnímu řešení, které obnoví funkčnost jícnového svěrače.
Bylinky a babské rady
* Citronová šťáva: Neutralizuje působení žaludečních kyselin. Navíc obsahuje vitamin C, který je tělu také prospěšný. Stačí, když po jídle vypijete sklenici vody s půlkou vymačkaného citronu.
* Jablečný ocet: Působí podobně jako šťáva z citronu. Urychluje rozklad potravy ve střevech a vstřebávání živin, a to díky obsahu pektinů. Po jídle nebo při potížích se doporučuje rozmíchat 2 lžičky jablečného octa do 200 ml vlažné vody a po doušcích vypít. Ocet lze přidávat také do salátů.
* Česnek: Je známý jako přírodní antibiotikum a pozitivně působí i na trávicí soustavu, zejména při pálení žáhy nebo průjmovém onemocnění. Jako prevenci lze každý den sníst malý stroužek česneku. Syrový lze přidávat do salátů a dalších jídel.
* Jedlá soda: Obsah sáčku rozmícháme v cca 100 – 200 ml vlažné vody a po došcích upíjíme.
* Hořčice: Lžičku plnotučné hořčice rozmícháme ve skleničce vody a vypijeme. Během chvíle by se nám mělo ulevit.
* Šťáva z brambor: Neutralizuje žaludeční kyseliny. Při pálení žáhy, bolestech žaludku a žlučníku preventivně pijeme 60 ml bramborové šťávy 3 – 4x denně před jídlem.
* Med: Funguje jako balzám na podrážděnou sliznici jícnu, žaludku a také střev. Mírní střevní zánět, na sliznici žaludku a jícnu vytváří ochranný film. Lžičky medu se může užívat při bolestech žaludku, plynatosti, pálení žáhy i průjmu.
O dalších trávicích potížích a také názor lékaře čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 26.