POSVÍCENÍ - Jaké sladké dobroty můžete při putování po naší zemi ochutnat?

Česko je zemí mnoha chutí. Vždyť kromě knedlíků či poctivé bramboračky s houbami si tu pochutnáváme i na spoustě sladkých laskomin. Tou nejznámější jsou bezpochyby tradiční koláče. V každém koutě naší vlasti se připravují jinak a byl by hřích všechny neochutnat, tak teď pojďte cestovat s námi! Pokud pro vás budou cílové destinace vzdálené, můžete si všechny dobroty, za nimiž se vydáme, upéct doma. Nalaďte své chuťové pohárky, vyrážíme.
Velké Karlovice
Typická valašská obec v CHKO Beskydy nabízí spoustu kratochvílí, a to jak v létě, tak v zimě. Dochovalo se tu mnoho staveb původní roubené architektury, přičemž nejvýznamnější budovou je jistě kostel Panny Marie Sněžné z roku 1754. V tzv. Barvičově domě pak můžete zhlédnout expozici života na Valašsku. Nachází se tu zemědělské nářadí, původní kuchyňské vybavení a uvidíte tu také ukázky tradičních řemesel. Pokud máte pro strach uděláno, vydejte se příjemnou 4km procházkou ke Karlovskému jezeru. Říká se, že jej vyhloubil sám ďábel, když se pokoušel odvést vodu na svůj mlýn na Radhošti.
Valašské frgály: Úplně původní frgály se pekly s hruškovou náplní. Můžete je ale vyzkoušet i s tvarohem, mákem, povidly či dokonce se zelím. V Karlovicích se vždy v říjnu koná tradiční gastrofestival, kde vás do tajů pečení této laskominy rádi zasvětí.
Vlčnov
Jihomoravská víska patří k nejzachovalejším obcím původního typu u nás. Svědčí o tom původní uspořádání domů, které stojí v takzvané dvouřadovce. Obec ovšem proslavil především folklorní zvyk Jízda králů, která se koná vždy poslední víkend v květnu. Do ulic v tu dobu vyjedou muži v překrásných krojích na koních, městem zavoní dobroty včetně vyhlášených vdolečků, hraje muzika… I když jste letos tu slávu nestihli, stojí za to se sem podívat – obzvlášť teď v době vinobraní. Pozoruhodný je tu totiž zejména areál vinných búd ve viniční trati Kojiny.
VLČNOVSKÉ VDOLEČKY: Pečou se z převalovaného těsta, mají tvar malých bochánků a uvnitř skvostnou náplň z tvarohu a rozinek. Navrch patří švestková povidla s křupavou máslovou drobenkou.
Více krajů a recepty na koláče najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 39.