Letní dovolená - Co přibalit do batohu...
Svačina nesmí na výletě chybět. V létě volte potraviny, které nepodléhají zkáze. „Na delší cesty se doporučuje vzít si něco „malého“, kdyby na výletě nebylo na dosah občerstvení. Měly by to být suché potraviny, například celozrnné sušenky, tyčinky s ořechy a semínky, určitě ale bez polevy, dále ovoce, které je pevné a nehrozí jeho rozmačkání, třeba jablko, hruška, sušené ovoce,“doporučuje odborná konzultantka AquaLife Institutu Mgr. Lucie Růžičková, vedoucí nutriční terapeutka ve VFN v Praze. Pokud ale víte, že nebude čas si zajít do restaurace, přibalte do batohu i něco vydatnějšího podle našich receptů.
Pitný režim
* Pijte průběžně celý den. Nepijte najednou velké množství tekutin. Nečekejte na žízeň, to je pozdě!
* Zařaďte do pitného režimu vody s obsahem minerálních látek.
* Při celodenní túře, chození po horách či cyklovýletu příjem tekutin zvyšte. Můžete se řídit barvou moči, která by měla být světlá.
* Na výletě spojeném s větším výdejem energie si dopřejte i slazené nápoje. Tak akorát energie dodají tělu ochucené minerálky.
* Na cesty si berte balenou vodu (přírodní minerální, pramenitou nebo kojeneckou).
Náš tip: Igelitové sáčky a plastové krabičky s těsněním v horkých dnech nepoužívejte. Jídlo by se v nich zapařilo a zkazilo. Potraviny mějte v batohu zabaleny do prodyšných obalů. Vhodné jsou papírové sáčky či svačinové krabice s odvětráváním. Ideálním řešením při převozu ovoce, zeleniny, masa, sýrů i dalších potravin a nápojů jsou pak autochladničky s napájením 12, 24 nebo 230 V.
Sendvič s řízkem
POTŘEBUJETE:
4 telecí řízky
8 plátků chleba (či jiného tmavého pečiva)
majonézu
2 rajčata
125 g červené řepy (vařené)
4 plátky anglické slaniny
Usmažíme telecí řízky. Necháme odsát přebytečný tuk na papírové utěrce a pak je několikrát překrojíme. Opečeme v toustovači 8 plátků chleba. Na pracovní plochu rozložíme 4 plátky opečeného chleba, potřeme je majonézou. Na ni rozdělíme 2 rajčata nakrájená na plátky, 125 g vařené červené řepy, pokrájené na tenké plátky, 4 plátky prorostlé anglické slaniny, opražené v troubě na plechu dokřupava, řízky, rukolu a přiklopíme zbývajícími plátky chleba. Majonézu můžeme ochutit křenem nebo oblíbenou hořčicí. Červenou řepu lze nahradit například nakládanou okurkou.
Svačinový wrap
POTŘEBUJETE
1 rajče
1 kuřecí prso (opečené)
hlávku ledového salátu
citron nebo limetu
2 lžíce zakysané smetany
špetku soli
2 tortillové placky (průměr cca 28 cm)
Rajče pokrájíme na osminky, opečené kuřecí maso na nudličky, salát na ještě tenčí nudličky. Zakysanou smetanu smícháme s trochou citrusové kůry, solí a pár kapkami citrusové šťávy, aby dostala větší říz. Každou tortillovou placku uprostřed potřeme polovinou ochucené smetany. Na smetanu rozložíme salát, rajče a nakonec maso. Z bočních stran přeložíme okraje placek směrem doprostřed přes suroviny. Stačí zhruba 5 cm z každé strany, aby náplň po zarolování nevypadávala. Každou placku pak pevně smotáme, začneme u dolního okraje a postupujeme dál od těla. Nakonec můžeme uprostřed zešikma přeříznout.
Více tipů na svačiny, koupání i nezbytnou výbavu k letním výletům najdete v tištěném Aha! ro ženy číslo 28.