Daniela (36) z Prahy přivedla veganská strava k podnikání...

Po ukončení školy poměrně dlouho hledat, čím se bude v životě profesně zabývat, a vyzkoušel hned několik povolání. Nakonec Daniela Prouzu (36) zlákala gastronomie, konkrétně výroba čistě rostlinných uzenin. Jako dlouholetému veganovi mu totiž na trhu chyběly kvalitní produkty, a tak se do jejich přípravy pustil sám. Začínal v roce 2018 s veganskou verzí oblíbeného pokrmu studené kuchyně – s utopenci. Později portfolio rozšířil také o další dobroty, například klobásy či táboráčky na oheň, ale rozhodně ještě není u konce…
Daniel se narodil v Praze, kde také vyrůstal a žije dodnes. Jako malý měl spoustu zálib, žádná však nebyla jeho velkým koníčkem, který by ho nasměroval k jeho budoucímu povolání. „Rodiče mě i mého bráchu dávali na různé kroužky, byli v tomto ohledu docela aktivní. Chodil jsem například na tenis, na keramiku a výtvarku, ale nic z toho mě vyloženě nechytlo. Jediné, co mě vždycky bavilo, je muzika. Od dětství jsem hrál na bicí a kromě několikaleté pauzy se tomu věnuji dodnes,“ vzpomíná Daniel. Základní vzdělání absolvoval na jazykové škole, poté vystudoval gymnázium. Po maturitě se hlásil na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy obor geografie a sociální demografie, kam sice úspěšně složil přijímací zkoušky, ale nikdy tam nenastoupil. „Pořád jsem neměl jasnou představu o tom, čemu bych se chtěl pracovně věnovat, ani jsem se tím nijak zvlášť nezabýval. Možná i proto mi nedávalo smysl jít za každou cenu dál do školy, jen proto, abych měl nějaký titul.“ Několik dalších let hledal oblast, ve které by našel uplatnění. Živil se například různou manuální prací, dělal výškové práce, nebo působil jako zahradník, v ničem z toho však neviděl budoucnost. Co ho však čím dál víc lákalo, byla oblast gastronomie, jen úplně nevěděl, kde začít. „V devatenácti letech jsem z etických důvodů přestal jíst maso, asi o dva nebo tři roky později jsem přešel na čistě veganskou stravu. Díky tomu jsem se začal víc zajímat o různé rostlinné potraviny a také o vaření. Zkoušel jsem vyrábět i různé veganské uzeniny a vzhledem k tomu, že mám rád kyselé věci, třeba nakládané okurky, nebo jinou zeleninu, dal jsem si za cíl udělat veganské utopence,“ popisuje.
Cesta k podnikání
První experimenty byly podle Daniela hodně úsměvné. Věděl, že chce mít recepturu co nejjednodušší, jen o pár základních surovinách a bez konzervantů i bez »éček«, ovšem netušil, jak docílit podoby utopenců. „Spousta jiných veganských uzeniny je vyrobena z luštěninové mouky nebo sóji, ale těm jsem se chtěl vyvarovat. Použil jsem proto jako základ vařené luštěniny a seitan, což vlastně dávám dodnes, ale než se mi povedl správný tvar, chvilku to trvalo. Než jsem si nakonec koupil profesionální stroj na výrobu uzenin, byla to spíš metoda pokus omyl,“ směje se. V roce 2018 pak oficiálně vznikla značka Supervego, pod kterou začal Dan prodávat veganské utopence. Do podnikání se tehdy pustil s kamarádem, se kterým si pronajali malou provozovnu v širším v centru Prahy a své produkty prodávali hlavně na farmářských trzích. „Kromě utopenců jsem ještě vymyslel klobásy, jak pálivé, tak nepálivé, a s tímhle sortimentem jsme začínali. Brzy jsme ale zjistili, že není šance, abychom se tím uživili oba, a kamarád projekt opustil,“ doplňuje. Brzy poté, co Daniel zůstal na podnikání sám, skončil s trhy a začal se orientovat na prodej svého sortimentu do obchodů se zdravou či veganskou výživou a do pohostinství. Nabídku postupně rozšířil o veganské salámy, které zprvu dodával hlavně do restaurací a pizzerií, následně zavedl menší balení pro koncového zákazníka. O něco později pak začal vyrábět také veganské buřty na oheň, které si prakticky hned našly své fanoušky, protože v té době na trhu moc podobných produktů nebylo. Ani ne po dvou letech podnikání, musel Dan narychlo najít novou provozovnu, což pro něj byla, vzhledem k tomu, že byl na vše sám, trochu komplikace. „Od začátku jsem věděl, že tam skončím, protože budova měla ustoupit stavbě hotelu, ale nějak jsem si to pořád nepřipouštěl. Naštěstí se mi poměrně brzy naskytly vhodné místo v baru Waid nedaleko I. P. Palvova, jehož součástí byla i zahrádka, kde moje známá provozovala v letní sezóně veganské bistro. Nabídka, že tam můžu mít výrobnu, sice platila jen přes zimu, asi čtyři měsíce, ale protože jsem byl v celkem zoufalé situaci, vzal jsem to.“ Ze čtyř měsíců byly nakonec téměř dva roky, navíc s tím, že Dan po své známé převzal také provoz veganského bistra. „Sehnal jsem provozní a lidi, kteří se starali o servis, já jsem připravoval jídla na denní nabídku a do toho jsem ještě vyráběl svoje produkty. Sice se to dalo zvládat, ale časem jsem cítil, že bych se chtěl primárně věnovat Supervego, navíc prostory mi začaly být pro výrobu produktů malé. Takže jsem sháněl nové a nakonec jsem našel úplně ideální místo v Praze ve Velké Chuchli, kam jsem se nastěhoval začátkem roku 2021. Musel jsem sice hodně investovat do veškerého vybavení, ale zase mě to alespoň posunulo dál.“
Další plány - Nejen o těch čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 9.