Dary podzimu: Pekanové pletence
POTŘEBUJETE: NA TĚSTO: 500 g hladké mouky Babiččina volba 50 g změklého másla 1 lžičku soli 2 lžíce octa 0,375 l vody 500 g vychlazeného másla (20 % vody a 80 % tuku)
NA NÁPLŇ: 80 g pastového medu 35 g hnědého cukru 1 lžičku měkkého másla 30 ml mléka 40 g kukuřičného škrobu 100 g pekanových ořechů + na ozdobu hladkou mouku na podsypání 1 vejce tekutý med na pokapání
Těsto si připravíme ideálně den předem. K prosáté mouce přidáme změklé máslo a vytvoříme drobenku. Doplníme solí, octem a postupně přiléváme vodu. Přísady nejdříve propracujeme prsty a pak uhněteme tuhé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice. Dobře vychlazené máslo dáme mezi dvě folie a rozválíme válečkem do pravidelného obdélníku. Z těsta vyválíme pravidelný obdélník, dvakrát tak velký jako obdélník másla. Máslo položíme na těsto a překryjeme ho tak, aby bylo uvnitř těsta ze všech stran schované. Nyní obdélník vyválíme do délky, do úzkého obdélníku, který pak na sebe co nejpřesněji třikrát přeložíme (při válení se těsto a máslo nesmí spojit, proto vždy pracujeme rychle). Těsto dáme na 30 minut vychladit do lednice. Poté ho vyndáme z lednice, pár minut počkáme a opět ho rozválíme na úzký obdélník, který zase složíme a dáme vychladit. Celý postup ještě jednou zopakujeme a těsto už necháme v lednici odležet do druhého dne.
Na náplň smícháme med s cukrem a máslem, vše přivedeme k varu. Mléko smícháme v malé mističce se škrobem a vlijeme do vroucí směsi (dodržujeme dávkování, aby nebyla směs příliš tuhá, nebo naopak nevytékala později při pečení). Za stálého míchání krátce povaříme, poté přidáme nadrobno nasekané ořechy, odstavíme stranou a necháme vychladnout. Občas promícháme, aby nevznikl škraloup. Na pomoučeném vále rozválíme těsto, ideálně na pravidelný obdélník 30 × 60 cm, který rozkrájíme na 15 × 12 cm kousky. Na střed každého kousku dáme trochu náplně a po obou stranách nařízneme těsto šikmo na šest proužků.
Ty pak střídavě přehneme do středu (vytvoříme jakousi »zavinovačku«) a přitiskneme, aby náplň nevytekla. Stejně tak zajistíme vršek a spodek pletence, ujistíme se, že nikde příliš nekouká náplň. Pletence necháme chvíli odpočinout na plechu, poté je potřeme rozšlehaným vejcem (větší pozornost věnujeme mezírkám) a ozdobíme několika ořechy. Dáme do trouby rozehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova, přibližně 7 – 10 minut. Po upečení pokapeme tekutým medem a necháme vychladnout na mřížce.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.