Dary podzimu: Křehký karamel s vlašskými ořechy
POTŘEBUJETE: 200 g loupaných vlašských ořechů 1070 ml vody 50 g octa 250 g hnědého cukru 1 lžičku citronové šťávy 30 g studeného másla
Ořechy vložíme do hrnce s 1 litrem vody a 50 g octa. Přivedeme k varu a povaříme cca 20 minut. Poté slijeme, opláchneme studenou vodou a osušíme (tímto postupem se odstraní hořkost). Cukr, 70 ml vody, citronovou šťávu a máslo dáme do hlubší pánve nebo kastrolu se silným dnem. Zahříváme na středním plameni, dokud se směs nerozpustí a nezačne karamelizovat (cca 15 – 20 min). Občas promícháme, aby se nepřipálila. Přidáme připravené ořechy a mícháním je obalíme v karamelu. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem do tenké vrstvy a necháme vychladnout alespoň hodinu. Následně rozlámeme cca na 30 kousků a je hotovo.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.