Dary podzimu: Perník s ořechy
POTŘEBUJETE: 2 hrnky celozrnné špaldové mouky Babiččina volba 1 hrnek hladké špaldové mouky Babiččina volba 1 hrnek hrubě mletých vlašských ořechů 1 sáček kypřicího prášku do perníku perníkové koření a mletou skořici podle chuti 1 hrnek mandlového mléka 1 hrnek kokosového oleje ¼ hrnku tekutého medu 2 vejce máslo na formu
NA DOKONČENÍ: ½ hrnku brusinkového kompotu 1 tabulku hořké kvalitní čokolády s obsahem kakaa 80% 1 lžičku másla 2 lžičky smetany ke šlehání 2 lžičky nasekaných vlašských ořechů
Všechny suroviny na těsto postupně smícháme v hluboké míse – začneme suchými surovinami, tedy moukami, ořechy, kypřícím práškem, perníkovým kořením a skořicí. Poté vmícháme mléko, dále olej, med a nakonec vejce. Formu na dort (ideálně o průměru 19 cm) vymažeme máslem a těsto do ní vlijeme. Dáme do trouby předehřáté a 160 °C a pečeme zhruba 30 minut, kontrolujeme špejlí. Hotový perník necháme vychladnout. Následně jej vodorovně rozřízneme (zoubkovaným nožem naznačíme zhruba polovinu a postupně řežeme kolem dokola, až se prořízneme skrz). Řeznou plochu namažeme velkou vrstvou kvalitního brusinkového kompotu, přiklopíme a dáme do lednice na 10 minut. Mezitím připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, poté přimícháme máslo a smetanu. Perník vyndáme z lednice, rovnoměrně jej zalijeme čokoládovou polevou, posypeme oříšky a necháme zatuhnout.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.