Dary podzimu: Křehký mřížkový koláč se švestkami
POTŘEBUJETE: 450 g hladké mouky na křehká těsta Babiččina volba 2 lžíce cukru ⅓ lžičky soli 240 g studeného másla + na formu 1 vejce 90 ml ledové vody 400 g švestek 1 vejce na potření cukr na posypání
Do mísy robota nasypeme mouku, cukru a sůl a na nízké otáčky necháme nástavcem na hnětení ingredience promíchat. Máslo čerstvě vyndané z lednice nakrájíme na kostky a přidáme je spolu s vejci k těstu. Poté přilijeme ledovou vodu a necháme vypracovat těsto. Pokud připravujeme těsto ručně, pracujeme rychle, protože křehké těsto potřebuje svižnou přípravu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme alespoň na hodinu uležet do lednice. Mezitím odpeckujeme švestky a nakrájíme je na osminky. Poté vymažeme formu na koláč máslem a těsto rozdělíme na poloviny. První polovinu vyválíme tak, aby zaplnila dno a část okrajů koláčové formy. Celé dno potom vyskládáme švestkami. Odkrojky a druhou polovinu těsta vyválíme a rozkrájíme na pláty o šíři 3 a 1 cm, vždy tak, aby seděly do páru. Poté vyskládáme nejprve všechny páry (vždy kombinaci široký a úzký) proužků těsta jedním směrem. Každý druhý pár poté v polovině opatrně přehneme a začněte skládat další proužky do mřížky kolmo. Postupným nadzvedáváním a proplétáním vznikne krásná mřížka. Konce opatrně odkrojíme a celou mřížku jemně přitiskneme na náplň. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba hodinu do zezlátnutí. Před podáváním necháme zcela vychladnout.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 37.