Vaříme z darů podzimu!
Září je v plném proudu, s ním začínají dozrávat podzimní druhy ovoce, běží sklizeň brambor, zelí či dýní. I ti, co nemají zahrady, mohou nyní najít velkou nabídku těchto zdravých dobrot v obchodech a na tržištích. A té je potřeba využít. Jako tradičně vám přinášíme velkou kuchařku, která je věnovaná darům podzimu. Najdete tu 55 sladkých i slaných receptů, které obohatí váš jídelníček. Tak dobrou chuť.
SLANÉ I SLADKÉ POKRMY
* Jablka * Hrušky * Švestky * Ořechy * Brambory * Dýně * Zelí * Červená řepa
Pár slov o řepě
Tato vlastně nenápadná zelenina je nesmírně zdravá. Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty a cenné stopové prvky. Má silné detoxikační účinky, působí preventivně proti rakovině a kardiovaskulárním nemocem, zlepšuje činnost mozku, trávení i vylučování. Dále snižuje LDL cholesterol a posiluje kosti. Skvělá je jak syrová, tak uvařená, upečená či grilovaná. Při vaření starší řepy se vyplatí přidat lžičku soli a cukru, pro zářivou barvu pak ještě lžíci octa. Loupání provádějte v rukavicích, pokud jste si přece jen poskvrnili ruce šťávou, očistěte si je solí a citronovou šťávou. Pro odstranění skvrn z dřevěného prkénka použijte teplou vodu s trochou saponátu, poté ho potřete pastou z jedlé sody a vody a nechte působit. Můžete také použít bílý ocet nebo citron. Po působení pastu smyjte, prkénko důkladně opláchněte a nechte volně uschnout.
Recepty najdete v tištěném APŽ číslo 37.