CHUŤ PRAHY: Pražský koláč

POTŘEBUJETE: 250 g hladké mouky 250 g polohrubé mouky 180 g másla 3 lžíce krupicového cukru 1 vejce 30 g droždí 150 ml vlažného mléka sůl 1 vejce na potření
NA KRÉM: 200 ml mléka 1 sáček vanilkového cukru 1 lžíci škrobu 3 lžíce moučkového cukru 100 g studeného másla 500 ml smetany ke šlehání
Droždí rozdrobíme v míse a přidáme lžíci cukru a mléko s trochou soli. V míse smícháme mouku, zbylý cukr, máslo a vejce. Vlijeme vzešlé droždí a zpracujeme vláčné těsto. Přikryté těsto necháme vykynout asi 45 minut na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme kulatý koláč. Vložíme jej na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 10 minut kynout. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou nebo skořicovým cukrem a pečeme dvacet minut na 180 °C. Mezitím vlijeme do kastrolu mléko. Vsypeme moučkový a vanilkový cukr, máslo nakrájené na kousky a necháme rozpustit. Ve dvou lžících mléka rozmícháme škrob a vlijeme ho k horkému mléku. Stále mícháme a vaříme, až krém zhoustne. Kastrol sejmeme z ohně a krém dáme vychladnout. Vyšleháme šlehačku a vmícháme ji do krému. Vychladlý koláč rozkrojíme a naplníme krémem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 5.