PRO ZDRAVĚJŠÍ SVÁTKY: Ležící indiánek
POTŘEBUJETE: 2 vejce sůl 35 g cukru krystal 15 g vody 50 g hladké mouky
NA OVOCNOU PĚNU: 120 g bílků 240 g cukru krystal 80 ml malinového pyré ½ lžičky kyseliny citronové
NA POLEVU: 300 g karamelové čokolády 30 g kakaového másla lyofilizované ovoce na posyp
V robotu vyšleháme bílky se špetkou soli a 35 g cukru do tuhého sněhu. Následně zašleháme žloutky s vodou. Nasypeme mouku a řádně stěrkou promícháme. Rozehřejeme troubu na 170°C horkovzduch. Přendáme do cukrářského sáčku na plech vyložený pečicím papírem a děláme malé podlouhlé piškoty. Upečené korpusy necháme vychladit na mřížce. Pěnu si připravíme tak, že si dáme nad vodní páru zahřát bílky s cukrem a kyselinou citronovou, lehce promícháváme, dokud nemají bílky s cukrem teplotu 85 °C. Nyní necháme pracovat robot, přilijeme pyré. Vyšleháme do husté pěny. Sněhová hmota by měla být pevná. Přendáme do cukrářského sáčku a za pomocí špičky nanášíme pěnu na vychladlé piškoty. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s kakaovým máslem. V této polevě budeme máčet nastříkané piškoty. Namočíme je, oklepeme, a dáme na mřížku. Než poleva zaschne, posypeme je lyofilizovaným ovocem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 50.