Švestky ve slanině

POTŘEBUJETE: 120 g sušených švestek 450 g růžičkové kapusty 160 g anglické slaniny Vocílka 60 g BILLA hladké mouky 75 g BILLA Českého másla 84 % 175 g BILLA Emmentaler blok 145 g Gruyère 120 g BILLA Goudy holandský blok 1 lžičku lžičku rozmarýnu 1 lžičku tymiánu 200 ml bílého suchého víno 400 ml BILLA BIO Čerstvého mléka plnotučného 4 stroužky BILLA BIO česneku 3 krajíce čerstvého chleba 1 špetku muškátového oříšku mořskou sůl
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vhodíme růžičky kapusty a povaříme asi 2 minuty. Poté vodu slijeme, růžičky propláchneme studenou vodou (zastavíme tak var) a necháme dobře okapat. Plátky slaniny podélně překrojíme v polovině, zabalíme do nich švestky a upevníme špejlí. Všechny kousky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme přibližně 17 minut. Mezitím si v jednom rendlíku zahřejeme bílé víno a do druhého dáme máslo, které necháme povolit. K máslu přidáme tři stroužky lisovaného česneku a krátce orestujeme. Poté přidáme nasekaný rozmarýn a tymián. Promícháme metlou a rovnou přidáme mouku. Zarestujeme a podlijeme bílým vínem. Za neustálého míchání postupně přilijeme mléko, poté pokračujeme v míchání na nízkém plamenu asi 13 minut, dokud se mouka neprovaří. Do směsi postupně přidáváme strouhané sýry a za stálého míchání je necháme povolit. Dochutíme solí, čerstvě prolisovaným stroužkem česneku a muškátovým oříškem. Sýrovou směs přelijeme do vhodné nádoby a umístíme nad zdroj tepla, aby neztuhla. Do misky naservírujeme švestky ve slanině, spařené kapustičky, chléb nakrájený na kostičky a konzumujeme.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.