Chalupářské recepty: Makové buchty

POTŘEBUJETE: 3 ½ hrnku polohrubé mouky sůl 1 ¼ hrnku mléka 1 kostku droždí 2 lžíce moučkového cukru 3 žloutky ¼ hrnku rozpuštěného másla olej na potření nastrouhanou kůru z ½ citronu
Na náplň: 2/5 hrnku mléka (400 ml) ¾ hrnku moučkového cukru 1 ½ hrnku umletého máku nastrouhanou kůru z ½ citronu
Prosátou mouku smícháme se špetkou soli. Z části vlažného mléka, droždí a trochu cukru nehcáme vzejít kvásek. Pak ho vlijeme do mouky, přidáme žloutky rozšlehané ve zbylém vlažném mléce, cukr, rozpuštěný tuk a citronovou kůru. Vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme ho pod utěrkou v teple vykynout, až se zdvojnásobí. Mezitím si přivedeme mléko s cukrem na náplň k varu, nalijeme na mák, přidáme citronovou kůru a umícháme. Pak těsto přendáme na vál, rozválíme na plát silný 5 mm a rozkrájíme ho na čtverce. Na každý dáme lžíci náplně a sbalíme do buchet, které klademe na olejem vymazaný plech těsně vedle sebe, přičemž vždy pomažeme i ze stran olejem, aby se neslepily. Necháme ještě chvíli kynout, poté pečeme v troubě předehřáté na 180 ºC asi 20 minut dozlatova.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.