Jarní bylinky: Levandulový sirup

POTŘEBUJETE: 100 g levandulových květů 1 citron 200 g BIO třtinového želírovacího cukru Labeta 1 lžička kyseliny citronové Labeta 150 g klasického třtinového cukru
Květy obereme ze stonků a dáme na dno hrnce. Citron pokrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale zchladlé vody a necháme pod pokličkou louhovat 24 hodin. Pak scedíme květy přes jemné sítko. Do tekutiny přidáme cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou, začneme svářet a míchat, dokud se vše nerozpustí. Zredukujeme tekutinu asi o třetinu, a nakonec slijeme vzniklý sirup do dobře uzavíratelných lahviček, otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.