Recepty s umělými sladidly: Vánočka či mazanec z kynutého těsta

POTŘEBUJETE: 230 g pšeničné mouky hladké 150 g pšeničné mouky hrubé 40 g Irbis se sladidly z rostliny stévie 30 g droždí 40 g vepřového sádla 150 – 200 ml mléka sůl loupané sekané mandle rozinky 1 vejce na potření
Oba druhy mouky promícháme, prosejeme sítkem do mísy. Uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu 30 °C. Cca 100 ml ohřátého mléka nalijeme na droždí v míse a s malým množstvím mouky vyrobíme velmi řídké těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout. Do hrnečku nalijeme ohřáté mléko, v něm rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, žloutek, olej, sádlo, sůl. Takto upravenou směs nalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme ve hladké, nelepivé těsto. Necháme v teplém prostředí vykynout. Poté přidáme rozinky. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujeme, utvoříme bochánky nebo vánočky, které přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme znovu 20 minut nakynout. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 25 – 30 minut (podle velikosti pečiva).
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 36.