Slavní houbaři a jejich recepty: Alice Bendová sbírala i v podprsence!
Houbařská sezona přeje připraveným! A proto, i když zatím rostou jen oblastně, přinášíme velký houbařský speciál. Houby totiž baví sbírat a vařit i naše známé osobnosti, a tak jsme se jich zeptali na jejich úlovky a oblíbené recepty.
Herečka patří mezi nejvášnivější houbařky. Někdy chodí do lesa sama, jindy zase s maminkou nebo s dětmi a snoubencem. Děti sice rády houby sbírají, ale nejedí je. Zato Alice nepohrdne žádným úlovkem. „Nejvíc spokojená jsem tehdy, když po chvilce něco najdu. To mě nabudí a pak to už beru kosou,“ řekla se smíchem Bendová s tím, že sbírají křemeňáky, kozáky, masáky a hlavně hřiby. „Já je pak doma čistím a maminka zavařuje. Ale ty největší chlapáky, třeba obr hřiby kováře, usušíme,“ prozradila a dodala, že se v houbách opravdu vyzná. „Běžný hřib kovář chráněný není, i když si to spousta lidí myslí a nesbírá je. Já sbírám běžný hřib kovář. Chráněný je například hřib královský a hřib žlutý. Lidé by si proto měli dát pozor na dezinformace, aby věděli, co sbírají. Věřte mi, jsem stará mykoložka,“ vysvětlila. Alice chodila do lesa na houby i během pandemie a byla štěstím bez sebe, že může na čerstvý vzduch. „Radovali jsme se z obyčejných věcí. A já se dokonce do lesa na houby namalovala, aby to nevypadalo, že to vzdávám,“ svěřila se smíchem. Jeden pobyt v lese se Alici zapsal do paměti snad navždy. Před dvěma lety totiž na mokrém listí uklouzla a spadla. „Narazila jsem si nohu a kousla jsem se klovákama do jazyka,“ svěřila a s tím, že dnes se už tomu směje. A na to, jak sbírala houby jen v podprsence, zase nezapomene hajný, který herečku potkal. „Došlo to tak daleko, ta naše nenažranost, že jsem si prostě svlíkla triko a mrskala jsem houby i tam. Tolik jich bylo! A takhle »oblečená« jsem samozřejmě potkala lesníka,“ přiznala se smíchem.
Bramboračka s liškami a hříbky
POTŘEBUJETE:
1 cibuli
100 g kořenové zeleniny
2 lžíce dětské krupice
300 g hub (nejlépe lišky a hřiby)
1 l vývaru nebo kostku bujonu
1 lžíci sádla
300 g brambor
½ lžičky kmínu
1 lžíci majoránky
2 stroužky česneku
sůl
pepř
nasekanou petrželku
Houby očistíme a nakrájíme. V hrnci necháme na sádle zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme houby, nakrájenou kořenovou zeleninu a krátce všechno pomalu osmahneme. Všechno zasypeme krupicí, přidáme na kostky nakrájené brambory, zalijeme asi vývarem nebo litrem vody s bujonem, přidáme kmín, sůl, pepř a majoránku. Vaříme na mírném ohni 15 – 20 minut, dokud brambory a houby nezměknou. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou petrželku a protlačený česnek.
Více o slavných houbařích čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.