Slavní houbaři a jejich recepty: Jaroslava Obermaierová (75) testovala čirůvky!
Houbařská sezona přeje připraveným! A proto, i když zatím rostou jen oblastně, přinášíme velký houbařský speciál. Houby totiž baví sbírat a vařit i naše známé osobnosti, a tak jsme se jich zeptali na jejich úlovky a oblíbené recepty.
Herečka houby ráda sbírá od dětství. Už jako dítě chodila do lesa s maminkou a babičkou. „Když jsem našla jakoukoliv houbu, tak jsme měla takovou radost, jako kdybych našla zlatý prstýnek,“ svěřila. Seriálová Vilma Nyklová z Ulice dokonce prozradila, že pozná 25 druhů hub. Jen jednou si nebyla jistá, jestli je houba jedlá, a trochu zariskovala. „Před dvěma lety kolem Vánoc jsem našla hezké šedivé houbičky. Vyčetla jsem v atlase hub, že je to čirůvka. Jenomže čirůvka je zemní a jízlivá. Jízlivá je samozřejmě ošklivá a může být po ní špatně. Ta zemní je výborná. Tak jsem zavolala samotnému mykologovi profesoru Františkovi Smotlachovi, který mi dle mého popisu řekl: To může být zemní, ale může to být jízlivá,“ prozradila se smíchem. A tak se rozhodla, že to přece jen otestuje. „Vzala jsem hrstičku hub a tři jsem dala stranou. Z těch dalších jsem si udělala smaženici. A řekla jsem synovi Járovi: Hele, když mi bude špatně, kdybych náhodou s sebou sekla, tak je to z těchhle hub. Ukážeš to panu doktorovi, kdybych se otrávila. A protože jsem se neotrávila, tak už znám čirůvku zemní, která roste až do Vánoc,“ přiznala herečka, která houby buď sušené, nebo zavařené rozdává i svým známým. Když jich nasbírá hodně, odkládá si je na horší časy také do mrazáku. Svým hostům nejraději připravuje kotlety s houbami na maďarský způsob.
Bakony kotlety
POTŘEBUJETE:
1 cibuli
500 g vepřových kotlet
100 g hladké mouky
100 g slaniny
200 ml smetany na vaření 12%
mletou sladkou papriku
sůl
mletý pepř
sádlo
100 g hub
100 g klobásy
Kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme, nasolíme, opepříme, obalíme v mouce a opečeme na sádle z obou stran. Mírně podlijeme a zakryté pozvolna dusíme. Mezitím na nakrájené vyškvařené slanině osmažíme cibuli nadrobno, zasypeme paprikou a necháme zpěnit. Podlijeme a přidáme nakrájené houby, osolíme a necháme podusit. Pak přidáme natenko nakrájenou klobásku, ne moc tvrdou. Všechno ještě produsíme. Směs přidáme ke kotletám a za občasného podlití dusíme doměkka. Nakonec zalijeme smetanou smíchanou s moukou a povaříme do zhoustnutí. Můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Podáváme s noky nebo haluškami.
Více slavných houbařů a jejiích recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 35.